Modern technology gives us many things.

Toledo Spania – Ghid turistic

0

Toledo: ghid cu cele mai importante lucruri de vazut și de vizitat si cu cele mai bune activitati de facut.

Toledo a fost si ramane unul din cele mai grandioase orase ale Spaniei. Amintind de gloriile apuse, este intesat de atractii memorabile – de aici statutul orasului de Monument National si includerea in Patrimoniul UNESCO – si se bucura de un decor natural incomparabil.

 

Aveti grija insa, numarul extraordinar de turisti pot diminua cumva aceasta potentiala experienta cu perspective extravagante. Situat intr-un peisaj pustiu, Toledo incoroneaza o movila stancoasa, unde fiecare centimetru disponibil a fost ocupat: bisericile, sinagogile, moscheele si casele sunt ingramadite una peste alta, intr-o spirala pietruita, intamplatoare.

Pentru a vedea orasul la adevarata sa valoare, este recomandat sa evitati perioadele de varf si sa stati cel putin o noapte – o excursie de o zi va preseaza sa vedeti totul foarte repede. Mult mai important, in timpul serii, atunci cand multimile sunt absente si orasul se inunda de lumina, aratand ca in picturile lui El Greco, Toledo este un cu totul alt loc.

Exista doua intrari principale in orasul vechi din Toledo: prin intermediul scarilor mecanice ce urca dealul din Puerta de Bisagra, de pe partea opusa a oficiului turistic si va lasa in Convento de Santo Domingo Antiguo sau in sus, pe Calle Real del Arrabal, spre Plaza Zocodover. O data ajunsi aici, aspectul strazilor poate fi confuz, insa centrul vechi este atat de mic incat nu v-ar putea lua prea mult sa reveniti pe traseu. Parte din farmecul orasului sta in placerea de a va plimba si admira, pur si simplu, intr-un ritm domol, pentru a absorbi. Nu plecati pana cand nu reusiti sa vedeti cel putin tablourile lui El Greco, catedrala, sinagogile si Alcazar.

Alcazar de Toledo si Hospital de Santa Cruz

In inima orasului Toledo modern se gaseste Plaza de Zocodover (numele sau deriva din cuvantul arab “souk”), unde toate lumea converge pentru o bautura racoritoare dupa-amiaza. Tronand peste aceasta piata si deasupra intregului Toledo este Alcazar.

 

Probabil ca intotdeauna a existat o fortareata in acest loc si chiar daca cladirea actuala a fost realizata de Carol Quintul, a fost incendiata si bombardata de atatea ori incat nimic nu a mai ramas din constructia initiala.

Cea mai recenta distrugere a avut loc in 1936, in timpul unuia dintre cele mai interesante episoade ale Razboiului Civil. Dupa razboi, regimul lui Franco a reconstruit fortareata ca monument national, pentru a-i slavi pe aparatorii sai – ziarul fascist El Alcazar comemoreaza, la randu-i, asediul – iar modelul lor propagandistic si fotografiile se pot inca vedea. Restul cladirii adaposeste un muzeu al armelor, ce contine exponate transferate din muzeul similar de la Madrid.

La nord de Alcazar si afara din Plaza de Zocodover este Hospital y Muyseo de Santa Cruz, o cladire renascentista la superlativ, cu o fatada rafinata, gazduieste cateva dintre cele mai faimoase tablouri ale lui El Greco din Toledo, inclusiv “Adormirea Maicii Domnului”, o lucrare indrazneata de o intensitate spirituala emotionanta si “Crucificarea”, cu orasul pe fundal. In afara de cateva alte lucrari semnate de Goya sau Ribera, muzeul contine o colectie impresionanta de covoare vechi si tapiserii si o mica sectiune arheologica.

Catedrala din Toledo

Intr-o tara ce abunda in edificii religioase masive, catedrala metropolitana trebuie sa fie ceva deosebit – si este. O cladire gotica robusta, a carei constructie a durat peste 250 de ani (1227 – 1493), interiorul este impanzit de ornamente ce adopta practic toate stilurile posibile, capodopere gotice, renascentiste sau baroce. Exteriorul este cel mai bine vazut din afara orasului, de unde cupola spiralata de 100 de metri inaltime si fortificatiile masive se pot diferentia categoric de celelalte cladiri din cartier.

Santo Tome si Casa del Greco

Ceva mai la vest de la catedrala este o alta atractie a orasului Toledo: capodopera lui El Greco – “Inmormantarea Contelui de Orgaz”. Este gazduit solitar, intr-o mica anexa a bisericii Santo Tome si infatiseaza funeraliile contelui.

Combina geniul lui El Greco de a descrie misticul evenimentului, exemplificat in jumatatea superioara a tabloului, in care sufletul contelui este primit in rai, cu talentul sau extraordinar de pictor si maestru al culorilor. La o cautare mai atenta a moastelor contelui din 2001, au fost descoperite, bineinteles, intr-o cripta exact sub tablou.

De la Santo Tome, calle de los Alamillos conduce spre vechiul cartier Juderia si spre Casa y Museo del Greco, care, in ciuda numelui sau, nu a fost in realitate resedinta pictorului. Cladirea, ce dateaza de la inceputul secolului XX, a primit fonduri de peste 1,5 milioane de euro pentru a fi restaurata.

Juderia si San Juan de los Reyes

Intre Santo Tome si Casa del Greco, treceti pe langa intrarea in Palacio de Fuensalida, o resedinta superba din secolul al XV-lea, unde a murit sotia lui Carol Quintul, Isabella a Portugaliei. O gradina separa cladirea de Taller del Moro, trei camere din secolul al XIV-lea ale unui palat Mudejar (musulmanii ce au ramas sa traiasca in Peninsula Iberica dupa Reconquista spaniola), cu decoratiuni magnifice si usile de acces intacte.

Se poate accesa prin propria usa de pe calle Taller del Moro. Ceva mai la est, pe calle Trinidad, este Centro Cultural de San Marcos, ce gazduieste Claves de Toledo, o expozitie multimedia cu o istorie detaliata a orasului si personalitatile ce au trait aici, insa nu veti invata prea multe din aceasta experienta decat daca vorbiti spaniola.

Imediat langa de Casa del Greco, pe calle Reyes Catolicos, se gaseste Sinagoga del Transito, construita de-a lungul stradutelor maure de Samuel Levi, in 1366. A devenit o biserica dupa expulzarea evreilor si gazduieste, in interiorul sau cu decoratiuni policrome si ferestre filigranate, un Muzeu Sefardic, ce prezinta traditiile si dezvoltarea culturii iudaice in Spania. Pe partea opusa, intr-o locatie superba, tronand peste fluviul Tajo, este Museo de Victorio Macho, in Plaza de Victorio Macho nr. 2, ce include sculpturi, picturi si schite ale artistului spaniol ce a dat numele institutiei.

Cealalta sinagoga supravietuitoare, Santa Maria la Blanca, se afla la minca distanta, pe calle Reyes Catolicos. La fel ca si El Transito, construita cu 100 de ani mai devreme, a servit atat ca sinagoga, cat si ca biserica crestina si a fost construita de mesteri Mudejar, avand un aspect general de moschee.

Patru randuri de piloni octogonali sustine cele sapte arcade in forma de potcoava, fiecare dintre ele prezentand frumoasa ornamente realizate din tencuiala, in timp ce altarul din secolul al XVI-lea a fost bine pastrat din vremea in care cladirea sinagogii servea ca biserica. Continuand pe calle Reyes Catolicos, ajungeti la superba biserica San Juan de los Reyes, cu un exterior impodobit cu decoratii ce descriu grupurile de prizonieri crestini eliberati din Granada, dupa Reconquista.

Mezquita del Cristo si dincolo de zidurile orasului

Daca parasiti orasul vechi prin Cuesta de Armas, ce se deruleaza de la Plaza de Zocodover spre partea inferioara a orasului, veti descoperi intariturile Puerta del Sol, o poarta superba Mudejara, din secolul al XIV-lea. In spatele portii, pe Cuesta de los Carmelitas Descalzos, se gaseste mica moschee Mezquita del Cristo de la Luz.

Chiar daca este unul din cele mai vechi monumente maure din Spania, construit de Musa Ibn Ali in secolul X, pe fundatia unei biserici vizigote, doar naosul si cele noua cupole au mai ramas din constructia araba intiala. Potrivit legendei, regele Alfonso a intrat triumfator in oras, ingenunchind in fata moscheei. Excavatiile intreprinse in zona au relevat o figura a lui Hristos inca iluminata de o lampa, ingropata in timpul a 350 de ani de ocupatie maura – de aici numele, Cristo de la Luz (Luz in spaniola = lumina).

Mergand pe Calle Real del Arrabal, mai jos de Puerta del Sol, se gaseste frumoasa cladira Mudejar a bisericii Santiago del Arrabal, in timp ce, la poalele dealului si prafuita de traficul constant al orasului, se gaseste principala poarta de acces in Toledo, Puerta Nueva de Bisagra, din secoul al XVI-lea. Modelele de pe acoperis poarta blazonul lui Carol Quintul. Alaturi se afla poarta ce a inlocuit-o pe cea maura din secolul al IX-lea, prin care au intrat triumfatori in oras Alfonso al VI-lea si Cidul.

Cum să ajungeți la Toledo

Toledo se află la aproximativ 80 km de Madrid și cu o mașină închiriata puteți ajunge  în mai puțin de o oră de-a lungul autostrăzii A-42. Dacă preferați să călătoriți cu transportul în comun, există un tren direct care pleacă aproximativ în fiecare oră din stația Atocha; călătoria durează 33 de minute.

Ultimul tren de întoarcere către Madrid este în jurul orei 21.30, astfel încât să aveți suficient timp pentru a vizita toate atracțiile principale ale orașului. O altă posibilitate este să rezervați un tur ghidat cu o zi sau jumătate de la Madrid .

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.