Statiunea Baile Tusnad si apele sale miraculoase
Baile Tusnad este o importanta statiune baleno-climaterica din judetul Harghita, Transilvania, situat in partea sudica a depresiunii Ciucului, intre Muntii Harghita si Nuntii Bodoc, in Cheile Oltului, la o altitudine de 650 m.
Statiunea se afla pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, in defileul Oltului, in mijlocul unor paduri de brazi si de foioase, avand un aer curat, bogat in ioni negativi. Fenomenele vulcanice au avut un rol important in formarea si dezvoltarea statiunii, iar cele post-vulcanice pentru ca sunt foarte active, reprezinta un factor important prin emanatiile de CO2 si a apelor minerale. Aceste conditii au permis practicarea tratamentelor terapeutice, Baile Tusnad castigand astfel reputatia de statiune balneoclimaterica de importanta internationala.
Statiunea Baile Tusnad, asemenea multor altor localitati cu profil balnear de la noi din tara, a inceput sa se dezvolte dupa jumatatea secolului XIX. Anul 1842 pare sa fie – din punct de vedere documentar – inceputul perioadei de crestere pentru Baile Tusnad si tot de atunci vine si prima relatare cu privire la proprietatile curative ale apelor de aici. Caci se pune ca localnicii le foloseau pe post de medicament iar intr-un anume caz, baiatul unui cioban din regiune chiar s-a vindecat miraculos, doar prin consumarea de apa minerala dintr-unul din izvoarele viitoarei statiuni.
Cum va spuneam, in 1842 apare prima documentare istorica a locului insa doar sapte ani mai tarziu, revolutia de la 1848 si consecintele ei ulterioare au dus la distrugerea asezarii. Astfel, in 1852 incep lucrarile de refacere iar in 1861 se incepe popularizarea noii statiuni sub numele de Baile Tusnad.
In 1968, statiunea Baile Tusnad isi castiga rangul de oras intr-un moment in care era deja foarte populara in randul romanilor. De altfel, locul a ajuns sa fie numit pe buna dreptate Perla Ardealului datorita frumusetilor deosebite ale locului, aerului ozonat si padurilor de rasinoase ce inconjoara localitatea.
Apele de aici au devenit cunoscute si recunoscute datorita potentialului lor curativ incredibil. Ele pot fi folosite ca medicament pentru tratamentul unor afectiuni cardiovasculare, digestive sau chiar endocrine dar si pentru ameliorarea unor boli ale sistemului urinar si ale celui nervos. In total, la Baile Tusnad exista 44 de izvoare, cele mai multe naturale dar si unele sapate de mana omului. Dar dintre ele doar sase sunt folosite pentru tratamente si cure externe.
Statiunea are si o baza de tratament complexa care s-a dezvoltat in jurul resurselor naturale ale localitatii dar care in anii comunismului a luat avant, aici realizandu-se impachetari cu parafina, bai calde cu apa carbogazoasa, diferite tipuri de hidro si fizio terapii, gimnastica medicala, magnetoterapie, masaj manual reflex si multe altele. In total, prin facilitatile existente la Baile Tusnad pot trece si 800 de oameni zilnic, ceea ce spune ceva despre capacitatea si dotarile existente aici.
Atractii turistice la Baile Tusnad
Majoritatea celor ce practica turismul balnear dar si cei ce vin aici din alte motive, profita de timpul liber pentru a explora imprejurimile. In acest sens, probabil ca cel mai spectaculos obiectiv turistic este reprezentat de Lacul Sfanta Ana, un loc unic un Europa, fiind singurul nascut intr-un crater vulcanic de pe continentul nostru si care se pastreaza intact pana in ziua de azi.
Din statiune pana la lac se parcurg circa 28 de km, dar dincolo de acesta, mai exista in zona un punct de interes, chiar daca putin mai greu accesibil. Este vorba de Stanca Soimilor, un varf de unde privelistea asupra Defileului Oltului este absolut superba si tot de aici mai pot fi vazute si ruinele cetatii Stanca Soimilor.
Cum ajungi la Baile Tusnad
Din Bucuresti – cel mai bun si mai frumos traseu este Bucuresti – Brasov – Sfantu Gheorghe – Baile Tusnad (232km)
Din Oradea – poti urma traseul care trece prin Cluj-Napoca – Turda – Praid – Odorheiu Secuiesc – Baile Tusnad (426km)
Din Iasi -traseul pe care il poti urma este prin Roman – Bacau – Miercurea-Ciuc – Baile Tusnad
Din Baile Tusnad se mai poate ajunge cu usurinta si in Miercurea Ciuc, la Biserica Franciscana Sumuleu, la Manastirea Toplita si la Lacul Rosu, pentru a oferi doar cateva exemple.
Pentru a ajunge in Baile Tusnad puteti veni fie cu trenul dinspre Bucuresti spre Brasov cu trecere prin Sf. Gheoghe si coborare chiar in statia Baile Tusnad, fie cu masina prin Brasov si apoi pe DN 12.