Modern technology gives us many things.

San Sebastian – Spania

0

Liderul indiscutabil al resorturilor litorale basce, San Sebastian sau Donostia, este un oras pitoresc, cu plaje superbe și câteva din cele mai bune restaurante ale Spaniei. Este și capitala Guipuzkoa și a reprezentat o destinație turistică populară încă din secolul al XIX-lea, atunci când familia regală, în dorința de a evada de căldura arzătoare a sudului, și-a construit aici o casă de vacanță.
Situat în golful adânc și liniștit La Concha și mărginit de câteva coline de altitudine mică, San Sebastian are toate ingredientele naturale necesare pentru o vacanță deosebită. Parte Vieja (Cartierul Vechi) se găsește pe promontoriul estic, cu spatele la versanții împăduriți ai muntelui Urgull, iar cartierele mai moderne se desfășoară de-a lungul malurilor râului Urumea, locul în care puteți admira și cele mai frumoase exemplare arhitectonice, și în jurul golfului de la poalele Monte Igeldo.

 

Parte Vieja este cea mai interesantă și mai fascinantă zonă a orașului San Sebastian. Pe străzile sale pietonale, înghesuite și animate, mulțimile se strâng în timpul serii și iau la rând barurile și magazinele, fie pentru a savura crustaceele proaspăt pescuite în apa mării de comercianții din portul pescăresc, fie pentru a se bucura de câteva ore de distracție alături de prieteni. Mare parte din zonă a fost distrusă în timpul unui incendiu provocat de trupele britanice în 1813 și a fost ulterior reconstruită. Vechile ziduri defensive au fost însă dărâmate pentru a face loc unei expansiuni brutale a urbei, cursul său antic fiind acum luat de Alameda del Boulevard.

Cele mai importante atracții din Donostia sunt fațada lucrată cu minuțiozitate a construcției bisericii din secolul al XVIII-lea, Basílica de Santa María și mai eleganta clădire gotică a Iglesia de San Vicente. Centrul orașului vechi este Plaza de la Constitución, cunoscută locuitori sub numele de La Consti. Un detaliu mai bizar este reprezentat aici de numerele prezente pe balcoanele clădirilor ce înconjoară piața, semne ale fostei destinații a acesteia, de arenă pentru luptele cu tauri (coride). Situat în imediata vecinătate a unei foste mănăstiri, la una din ieșirile din calle de Agosto din Piața Zuloaga, descoperim Museo San Telmo, un muzeu excelent ce se concentrează pe o colecție unică de artă locală, însă include și câteva exponate etnografice reprezentative pentru Țara Bascilor.

Pentru iubitorii de plimbări recomandăm ruta pietonală din jurul Monte Urgull. Promenada, aflată la nivelul mării, se vede cel mai bine pe înserat. O alternativă plăcută este pe scările ce urcă dinspre piața în care se găsește muzeul spre vârful dealului, traseu întrepătruns de câteva alte poteci șerpuitoare. De la figura colosală a lui Hristos și Castillo de la Mota, după o cățărare de aproximativ 40 de minute, puteți obține priveliștea fantastică a golfului ce înconjoară orașul. La coborâre puteți face o scurtă oprire la Cementerio de los Ingleses, locul de odihnă al soldaților britanici căzuți la datorie în timpul războiului civil din Spania dintre 1833 -1839, cunoscut sub numele de Primul Război Carlist, sau la marele acvariu din port, ce conține un schelet foarte bine conservat de balenă, capturată în timpul secolului trecut, precum și artefacte și date interesante din istoria navigației locale.

Chiar dacă vârful său este sufocat de un parc de amuzament kitchos, Monte Igeldo, ai cărui versanți sunt împrăștiați în jurul golfului, poate furniza cele mai fantastice decoruri panoramice. Călătoria în vârful acestuia se face prin intermediul unui funicular ce pleacă de pe malul apei, din preajma clubului de tenis Real, mijloc de transport inaugurat în 1912. Continuând de-a lungul unui “paseo” ce trece pe lângă același club de tenis, ajungeți la sculptura uimitoare din fier a lui Eduardo Chillida, El Peine de los Vientos (Pieptenele Vânturilor), care pare să pună stăpânire pe valurile mării în brațele sale ruginii. Mai multe lucrări ale lui Chillida se pot vedea în cadrul Museo Chillida-Leku în Hernani.

Plajele Donostiei

San Sebastian se mândrește cu patru plaje importante: Playa de la Concha, Playa de Ondarreta, Playa de la Zurriola și Playa de Gros. Cea mai centrală dintre acestea, La Concha, este și cea mai apreciată și este considerată una din cele mai bune plaje urbane din lume. O semilună largă de nisip auriu, înfășurată de-a lungul golfului începând cu Parte Vieja, este înțesată de turiști întreg sezonul estival și animată de vânzătorii ambulanți de creveți și băuturi răcoritoare. Plaja oferă posibilitatea traversării înot a golfului pentru a ajunge la platformele special amenajate pentru iubitorii sporturilor acvatice din Bahia La Concha.

Micuța insulă din golf, Isla de Santa Clara, este locul potrivit pentru un picnic și poate fi accesată din portul aflat la marginea Orașului Vechi, prin intermediul unor ambarcațiuni speciale, ce pleacă la fiecare 30 de minute în perioada verii. La Concha și Ondarreta sunt cele mai bune plaje pentru înot – ultima este o continuare a primei, la capătul unui afloriment stâncos ce susține temelia Palacio de Miramar, pe vremuri gazda familiei regale spaniole.

Mult mai puțin aglomerate sunt Playa de la Zurriola și plaja adiacentă, Playa de Gros, de partea cealaltă a râului. Blocurile de sticlă translucidă ale Kursaal, opera lui Rafael Moneo în San Sebastian, au apărut pe promenadă la intrarea în noul mileniu. În plus față de o sală de spectacole și o galerie de artă, clădirea oferă un restaurant cochet, cu o terasă funcțională în timpul verii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.