Paralia Katerini – Riviera Olimpului
Paralia Katerini este o statiune de litoral la tarmul Marii Egee, deschisa si animata tot timpul anului, situata la numai 75 km Sud de Salonic si la 20 km de Mt. Olimp, in regiunea numita Pieria (760 km de Bucuresti).
In traducere, denumirea Paralia Katerini desemneaza plaja orasului Katerini (in limba greaca Paralia inseamna plaja, iar Katerini este numele unui oras cochet situat la 7 km spre Vest, fata de statiune).
- Cunoscută drept una din cele mai populare destinaţii de vacanţă din Nordul Greciei, atat pentru turiştii români, cat si pentru cei sârbi, ruşi, maghiari şi polonezi, Paralia Katerini concentraza un numar mare de hoteluri, vile, taverne traditionale, cafenele, restaurante, minimarket-uri, magazine. Staţiunea este formată din peste 150 de hoteluri şi clădiri cu studiouri şi apartamente, cu o atmosfera familiala si primitoare. Majoritatea cladirilor de aici au 2-3 etaje.
- Punctul central al statiunii il constituie piaţeta mărginita frontal de mare si dominata de impozanta biserica ortodoxa, situata pe malul marii. De aici, paralel cu ţărmul şi, respectiv, perpendicular pe acesta, pornesc principalele artere rutiere, din care se desprinde o adevarata reţea de străduţe comerciale înguste, multe cu sens unic.
Cum ne petrecem timpul
- Pentru amatorii de shopping, Paralia Katerini este un adevarat ”paradis al cumparaturilor” . Statiunea abunda in magazine de suveniruri, obiecte de arta, bijuterii, confectii, incaltaminte, blanuri si pielarie, cu o oferta coplesitoare de produse de lux si bazar, adunate laolalta.
- La fiecare colţ de stradă din Paralia Katerini exista mici magazine mixte, deschise aproape tot timpul, de unde puteti cumpara: produse alimentare, dulciuri, bauturi alcoolice sau racoritoare, apa plata sau minerala, produse cosmetice si de igiena, ziare, vederi, timbre, cartele telefonice, etc. la preturi accesibile.
- Comercianţii greci sunt extrem de amabili, fara a insista insa in a-si prezenta marfa. Puteti admira si studia marfa din magazin cât vreti, fără să cumparati nimic şi nimeni nu se supară. Daca vă hotărâţi totuşi să cumpăraţi ceva, nu uitaţi: totul se negociază, si chiar daca preturile nu sunt foarte mari, puteti obtine tarife mai mici decat cele afisate, in special la bijuterii, blanuri si pielarie.
EXCURSII
- Clima mediteraneeana, cu veri insorite si ierni blande si ploioase, locatia extrem de favorabila, fac din Paralia Katerini o statiune a tuturor anotimpurilor. Paralia Katerini constituie punctul de plecare spre numerose obiective turistice din apropiere: Muntele Olimp, Litochoro, Dion, Platamonas dar si spre obiective mai indepartate, reprezentative pentru cultura si civilizatia greaca: Salonic, manastirile suspendate de la Meteora si chiar Atena. Toate aceste excursii se organizeaza in cu ghid de limba romana.
- METEORA sau Tibetul Europei – Fenomenul geologic unic in Europa si locasurile religioase adapostite de stancile numite Meteore „suspendat intre cer si pamant” te vor surprinde in cadrul acestei excursii. Acesta este cel de-al doilea centru monastic din Grecia, dupa Muntele Athos, unde de peste 600 ani este pastrata vie flacara spiritualitatii ortodoxe. Trecerea prin orasele Larissa, Kalambaka si valea Tembi, vizita a doua manastiri (Sf. Stefan si Marele Meteor) vor fi prilej de bogatie culturala.
- SALONIC – Nu ratati excursia la Salonic, al doilea oras ca marime al Greciei, un prilej unic de a intelege framantata istorie a Balcanilor si de a admira vestigii romane si bizantine reprezentative. Salonicul este un amestec perfect, un amalgam de nou si vechi, de traditie si modernism, de Orient si Occident, un loc unde fiecare isi gaseste sau regaseste ceva drag, apropiat sufletului. Salonic-ul nu se lauda cu numeroase ruine antice; in schimb este un tezaur al monumentelor romane si bizantine, al doilea oras ca importanta al Imperiului, dupa Constantinopol.
- Ne vom opri la:
- Turnul Alb (emblema orasului),
- Arcul si Palatul lui Galerius
- Biserica Sf. Gheorge (Rotonda)Biserica Sf. Dimitrios (patronul spiritual al Salonicului)
- Bazarul traditional Kapani.
- Vom ajunge in Piata Aristotelus de unde ne vom putea plimba pe faleza pentru a ne oglindi in apele Golfului Termaic si a ne aminti de intemeietorul celui mai intins Imperiu al Antichitatii, Alexandru Macedon.
· Muntele OLIMP – Daca alpinistii ii calca potecile pentru a ajunge pe varfurile sale inalte de pana la 2917 m (vf. Mitykas), turistii obisnuiti ca noi se multumesc cu o excursie de o jumatate de zi. Vom putea admira fermecatoarea panorama asupra regiunii Pieria si vom face o oprire la Manastirea Sf. Dionysios. Vom continua spre orasul Litochoro unde ne vom plimba prin labirintul de stradute pietruite ale ultimei localitati de la poalele muntilor, situata la gura defileului format de raulEnipeas. Acolo vom descoperi frumusetea caselor traditionale grecesti cu porti vechi din lemn, ferestre arcuite si acoperisuri viu colorate. Un scurt program liber prin “orasul de piatra” va incheia o alta zi de vacanta, sub semnul nemuritoarelor legende ale Olimpului, muntele de unde Zeus hotara destinele intregii lumi.
RESTAURANTE SI BARURI
- O zi in Paralia Katerini nu poate fi incheiata fara o masa traditionala greceasca la una din numerosele taverne aflate pe faleza sau in centrul statiunii.
Gastronomia traditionala greceasca este de tip mediteranean, avand la baza multe legume si verdeturi. Pe langa acestea, pestele si fructele de mare sunt alte produse frecvent intalnite in bucataria greceasca. Uleiul de masline, rosiile si lamaile sunt folosite in majoritatea preparatelor. Poate cele mai cunoscute mancaruri grecesti sunt gustarile, numite “mezedes”, ce includ preparate la gratar, fructe de mare, salate, brazeturi, vinete sau ardei copti, sosuri, masline. Daca vi se pare prea mult, atunci incepeti masa doar cu o salata greceasca – horiatiki, gustoasa si foarte sanatoasa, preparata din felii de rosii, castraveti, ceapa rosie, masline verzi si branza feta, la care se adauga sare, ulei de masline, oregano sau busuioc. Se spune ca oriunde ai fi, o felie de branza feta la masa, aduce odata cu ea toata aroma Greciei. Puteti continua masa cu:
-
- souvlaki (frigarui din carne de porc sau pui), servit intotdeauna cu sos tzaziki, un sos ce contine castraveti, iaurt gras de capra sau de oaie, usturoi, marar, sare, ulei de masline.
- moussaka, garnisita cu straturi de vinete sau zucchini, insotita de un sos de carne, aromat cu usturoi, si dreasa cu ou pe deasupra
- dolmades, sarmalute in foi de vita, care se prepara din carne tocata de miel sau vita, orez, rosii, ceapa si condimente
- diferite tipuri de peste, caracatita, calamari, creveti, scoici, preparate de obicei la gratar si servite cu zeama de lamaie.
- Secretul bucătăriei greceşti îl constituie bucuria ospăţului comun. De aceea, mesele sunt compuse dintr-un mare număr de mici mâncăruri, consumate de toţi cei aflaţi la masă.
- Bucătăria grecească are patru filoane, compuse din:
- ingrediente proaspete,
- folosirea cu iscusinţă a condimentelor şi a plantelor culese din munţi
- extraordinarul ulei de măsline
- simplitatea mâncărurilor
- Nu este o întâmplare, că grecii au cel mai mic coeficient al îmbolnăvirilor sistemului circulator şi de inimă din Europa!
- La capitolul bauturi, puteti incerca unul din vinurile grecesti (Retsina este un sortiment renumit in Grecia) dar si berea locala Mythos, deosebit de gustoasa. Cea mai cunoscuta bautura traditionala greceasca este ouzo, preparata din struguri, alcool, ulei de anason, coriandru si alte plante.Aceasta bautura poate fi consumata fie simpla, fie in combinatie cu apa, caz in care se tranforma din incolora intr-o culoare alb-laptoasa.
- Desertul poate fi constituit dintr-un platou cu fructe proaspete sau prajituri cu unt si miere care sunt un deliciu pentru dupa–amiezile tarzii, cand sunt insotite de o cafea greceasca tare. Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este renumita baclava, facuta din mai multe foi, cu sirop de miere pe deasupra si decorata cu nuci.
- Cafeaua: pana in 1974, cand Turcia a invadat nordul Ciprului, era prezentata si vanduta drept cafea turceasca, apoi a devenit simpla cafea sau cafea greceasca. O cafea greceasca adevarata nu este pentru cei slabi de inima, ci este foarte tare si aromata. Tinerii prefera cafe frappe, in timp ce in sate cafeneaua – kafenion – este locul de intalnire si discutii, centrul social al asezarii. Aici barbatii beau cafea, fumeaza si joaca Tavli – table – un adevarat sport national. Pana la inceputul anilor ’80, in fiecare asezare, cat de neinsemnata, erau cel putin doua cafenele, fiecare decorata pentru a arata orientarea politica a patronului, pentru ca musterii sa stie unde sa nu intre.
CLUBURI
- Statiunea este faimoasa si pentru discotecile si barurile sale, marea majoritate dintre ele situate direct pe plaja, in imediata apropiere a marii. Din acest motiv viata de noapte in Paralia este una din cele mai agitate. Este locul propice pentru distractie, zona fiind impanzita de numeroase discoteci si cluburi de noapte.