Modern technology gives us many things.

Paphos Cipru – Top obiective si atractii turistice de vizitat in Paphos

0

Situat in partea de vest a Ciprului, Paphos contine un patrimoniu arheologic de o imensa valoare si din acest motiv merita cu siguranta o oprire in timpul unei calatorii in insula iubirii.  Situl arheologic de aici este inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO, insa turistii aleg statiunea in special pentru iesirea la mare.

Din apele cristaline de langa Pafos , s-a nascut Afrodita, zeita iubirii si a frumusetii: aceasta legenda contine cele doua ingrediente ale succesului turistic al celui mai important oras de pe coasta de vest a Ciprului , si anume mitul si peisajele.

Numit si Paphos sau Paphos, acesta este impartit in doua: Kato Pafos (orasul inferior) si Ktima Pafos (orasul superior). Orasul de jos este cel mai turistic, cu strazi infundate cu baruri si magazine de suveniruri: pur si simplu parasiti strazile principale si explorati cele secundare, ignorate de turisti, pentru a descoperi comori ascunse precum bai medievale, catacombe si biserici mici. In orasul superior exista o atmosfera complet diferita.

Viata a fost intotdeauna aceeasi timp de secole, marcata de mici ritualuri zilnice. Este o zona bogata in atractii culturale: aici sunt concentrate principalele muzee ale orasului si splendide cladiri coloniale, care astazi gazduiesc birouri guvernamentale. Coasta Pafos este o succesiune de plaje si golfuri, cu plaje pentru toate gusturile: mici si mari, libere si echipate, la cativa pasi de centru sau de la distanta.

Marea este de un albastru seducator. Locurile Afroditei si plajele magnifice ar fi fost suficiente pentru a atrage multimi de turisti, dar Pafos se mandreste si cu un sit arheologic care i-a castigat titlul de Capitala Culturala Europeana in 2017 (impreuna cu Aarhus in Danemarca). Cu o vacanta in Pafos nu veti avea cu siguranta problema cum sa completati zilele.

Cele mai frumoase plaje din Paphos

Iesirea la mare pun Paphos in pozitia de a avea numeroase plaje in apropiere. Multe dintre acestea sunt foarte bine amenajate si sunt ideale pentru practicarea sporturilor acvatice. De asemenea, se gasesc la doar cateva minute de mers cu masina sau pe jos din oras.

Plaja municipala din centrul orasului Paphos si Vrysoudia , un alt oras plaja, este optiuni convenabile pentru cateva ore de relaxare la soare, dar exista plaje mult mai placut in zona.

Coral Bay , considerata cea mai frumoasa plaja de pe intreaga coasta de vest a Ciprului, este situata la numai 12 km de Pafos. O orificiu care curbe usor, nisip auriu, ape calme si transparente: este perfect pentru ore de relaxare sau aventuri in apa. Este o plaja echipata, cu umbrela si chirie chioscuri.

La doar 8 km de centru, spre nord, se afla Kissonerga, o lunga plaja cu nisip, inconjurata de plantatii de banane si putin altceva. Este o plaja gratuita, cu putine servicii in apropiere, perfecta pentru cei care cauta singuratate si natura.

Mai departe (aproximativ 27 km) se afla plaja Lara incantatoare , o plaja salbatica de nisip fin asezata intr-un golf in forma de potcoava. Testoasele Loggerhead il aleg pentru a-si face cuiburile: sa fie respectuos cu ecosistemul delicat al acestei zone.

Cea mai buna plaja de familie din Paphos este Alykes Beach : convenabila pentru a ajunge din centru si dotata cu toate serviciile, alterneaza intre intinderi nisipoase si stancoase. Apele sunt calme si curate.

Daca sunteti in cautarea de vederi romantice si de carti postale, aici sunt cele mai bune plaje pentru a urmari apusul : plaja Akamas, Chloraka, Ayios Georgios, Kissonerga, Coral Bay si locul de nastere al Afroditei. Alte plaje care nu trebuie ratate in Pafos si imprejurimile sale sunt Blue Lagoon, Yiannakis Beach si Geroskipou Beach. In timpul vacantei, nu pierdeti o excursie cu barca pentru a admira numeroasele pesteri marine imprastiate de-a lungul coastei regiunii Pafos.

Locurile Afroditei

Urmele cultului milenar al Afroditei sunt imprastiate pe intreaga insula: aici sunt cele mai interesante si semnificative locuri.

Locul nasterii Afroditei

Daca nu ar fi pentru zeita, Petra tou Romiou ar fi faimoasa ca cea mai frumoasa plaja din Pafos; in schimb, mitul l-a facut celebru ca locul de nastere al Afroditei . Conform mitologiei grecesti, acesta este de fapt punctul in care zeita iubirii si a frumusetii a aparut din mare.

Nu este rau ca alegere: apele care scalda acest golf incantator sunt foarte albastre si transparente, iar roca imensa cu vedere la golf este plina de farmec si mister.

In ciuda faptului ca este una dintre cele mai vizitate atractii din Pafos, plaja Petra tou Romiou este cu adevarat de neatins, atat pentru frumusetea uluitoare a peisajului, cat si pentru sugestia de povesti si legende milenare si, in general, nu este prea aglomerata.

Puteti face plimbari relaxante, scaldati-va picioarele in ape demne de o zeita sau puteti face fotografii panoramice magnifice de pe drumul de acces. Urcarea in varful stancii nu este permisa: acest privilegiu este rezervat zeilor olimpici; inotul este periculos din cauza curentilor.

Baile Afroditei

Dupa ce a vazut unde s-a nascut, s-a dus sa vada Baile Afroditei , o sursa de apa in interiorul unei mici pesteri unde zeita ii placea sa se scalde si unde a avut loc intalnirea fatidica cu Adonis.

Din parcarea din Baile Afroditei puteti ajunge si pe o mica plaja cu pietricele, cu un restaurant cu peste. Este o fasie foarte ingusta de pamant infaptuita de mare in apropierea unui promontoriu stancos, accesibil cu un traseu scurt pe jos.

Poteca Afroditei

In apropierea Bailor Afroditei se extinde calea de drumetie Aphrodite Trail , o plimbare inelara de aproximativ 7,5 km care inconjoara magnificul peninsul Akamas. Privelistile asupra marii si in special Laguna Albastra sunt spectaculoase.

Poteca este bine intretinuta si nu prezinta dificultati particulare, daca excludeti o urcare abrupta la inceput. Nu uitati sa va protejati de soare si sa aduceti o aprovizionare abundenta cu apa.

Sanctuarul Afroditei

Sanctuarul Afroditei este una dintre cele mai importante site – uri istorice legate de mitul Afroditei si in mod ironic unul dintre cel mai putin vizitate.

Complexul include ramasitele unui templu si ale unei case atat din epoca romana, un mic sanctuar si o piatra conica care reprezentau zeita inainte de cucerirea romana. Locatia idilica a dealului Kouklia, cu vedere panoramica la mare, adauga farmecului acestui loc epic.

In plus fata de ruinele antice puteti vizita un mic muzeu cu descoperiri din sapaturi din zona.

Ce se poate vedea in Paphos

Plajele si locurile lui Afrodita sunt suficiente pentru a umple o vacanta intreaga, dar daca iubesti istoria si cultura, poti adauga multe alte atractii la programul tau de calatorie din Pafos.

Sit arheologic Nea Paphos

Atractia de varf este situl arheologic din Nea Paphos , la vest de orasul inferior: aici puteti vedea ce ramane din orasul antic Pafos, fondat in secolul al IV-lea i.Hr. si candva inconjurat de ziduri masive. Cucerit de romani in 58 d.Hr., a ramas timp de secole cel mai important centru politic si administrativ al Ciprului.

Adevarata minune a parcului este splendida colectie de mozaicuri care au decorat candva trei vile romane de lux din Pafos: Casa lui Dionisos, Vila lui Teseu si Casa lui Aion. Sunt aproape toate decorate cu povesti din mitologia greaca; cele mai cunoscute doua sunt mozaicul lui Teseu din labirint si mozaicul Scylla si Charybdis.

In interiorul parcului puteti admira, de asemenea, ramasitele din Agorà, Askipieio (dedicat zeului medicinei), un teatru semicircular si cetatea medievala Saranta Kolones.

Mormintele Regilor

A doua atractie de nerefuzat a Pafos este o alta bijuterie a antichitatii: Mormintele Regilor , o necropola din perioada elena si romana, asa ca se numeste maretia sa.

Exista sapte morminte dezgropate, imprastiate intr-o mare zona de desert aproape de mare: cea mai impresionanta este numarul trei, cu un atrium deschis sub suprafata si inconjurat de o colonada.

Unicitatea lor consta in faptul ca – mai degraba neobisnuita in antichitatea greaca – arhitectura acestor morminte este puternic influentata de traditia egipteana si de convingerea ca locul de inmormantare trebuie sa semene cu casele celor vii.

Biserica Chrysopolitissa Panagia

Un alt sit arheologic important al Pafos este cel al Chrysopolitissa Panagia unde se poate admira ceea ce ramane dintr-o bazilica crestina timpurie impunatoare: fundatiile, o serie de coloane de marmura magnifice si unele mozaicuri. In partea de vest a bazilicii se afla Colonna di San Paolo , de care sfantul era legat pentru a fi frustrat.

Dupa 39 de ani de frustrare, nu el a cedat, ci chinul sau, un guvernator roman care s-a convertit la crestinism.

Alte atractii in Pafos

Mai aveti mai mult timp? Ei bine, deoarece lista de lucruri de vazut in Pafos poate fi extinsa cu aceste atractii:

Biserica bizantina
Agia Paraskevi
Biserica Agia Solomoni si catacombele romane
Muzeul Eclezian
Muzeul Grivas
Manastirea Ayios Neofytos

Cele atractii de familie din Paphos includ: gradina zoologica, parc de apa, tur cu magari, jeep safari, piste go-kart si piste pentru biciclete la nivel usor.

Hoteluri pentru cazare in Paphos Cipru

Se spune ca cele mai frumoase vacante sunt cele care iti ofera un mix impresionant de confort si relaxare. Probabil din acest considerent orasul Paphos este considerat ca fiind locul unde grijile cotidiene dispar in totalitate. Avand in vedere siturile cu aspect impresionant, clima complexa si obiectivele sale turistice, Paphos ofera toate ingredientele unei experiente de neuitat.

Daca te-ai hotarat sa iti petreci vacanta in aceasta locatie de vis numita Paphos, in mod clar ai nevoie de o optiune de cazare localizata central, de unde poti admira minunile orasului.

Pafos ofera o gama larga de facilitati hoteliere, cu propuneri pentru toate bugetele si toate tipurile de vacante. Hotelurile sunt, in marea lor majoritate, curate si primitoare, receptionerii si personalul adiacent vorbind o engleza cel putin rezonabila. Pentru o cazare rezonabila trebuie sa va asteptati la preturi incepand cu 40 de Euro / noapte / camera dubla.

Cum sa calatoresti in Paphos

Orasul are aeroport insa cursele directe din Romania spre acesta sunt foarte rare si greu de gasit. Aeroportul din Larnaca, aflat la aproximativ 130 de kilometri, reprezinta in continuare o alternativa. Din Larnaca pana in Paphos exista curse regulate cu autobuzul dar se pot inchiria si masini. Cu masina personala se poate ajunge in statiune daca se ia feribotul din Turcia sau Grecia.

Cum ajungi de la aeroport in centru

Cu Masina. Din Paphos, luati-o pe B6, spre sud, virati pe E603, dupa aproximativ 12 km. De aici, Aeroportul International Paphos este foarte clar semnalizat.

Transport

Calatoria cu autobuzul. Autobuzul 612 efectueaza curse regulate de la primele ore ale diminetii pana noaptea tarziu, de luni pana vineri, intre Port si centrul orasului Paphos. Statia de autobuz este situata vizavi de terminal. Drumul dureaza 30 de minute, iar pentru o calatorie trebuie sa achitati 1,50 euro/persoana. Retineti ca autobuzele au un program redus intre lunile decembrie si martie si fac legatura cu mai multe destinatii din diverse regiuni ale Ciprului, cu plecare de la statia centrala din Paphos.

Calatoria cu taxiul. Taxiurile stationeaza in vecinatatea cladirii terminalului. Tariful pana la Paphos porneste de la 35 euro.

Servicii in aeroport

Parcare auto
Aeroportul va pune la dispozitie 150 de locuri de parcare cu durata limitata de timp. Parcarea se gaseste vizavi de terminal, in spatele zonei de imbarcare in microbuze si in fata parcarii pe termen lung. Exista si o parcare pe termen lung cu supraveghere nonstop de unde se asigura transportul gratuit pana la aeroport (o calatorie de 5 minute).

Inchirieri auto
Printre companiile care ofera servicii de inchirieri auto pe aeroport se numara Avis, Europcar, Hertz, Sixt, la care se adauga cativa operatori locali. Birourile operatorilor sunt situate in zona Sosiri, in timp ce zona debarcare/imbarcare este situata in spatele parcarii pe termen limitat.

Paphos este o alegere inteligenta pentru o vacanta calduroasa, cu variante de cazare multiple si satisfacatoare, plaje minunate si locuri de vizitat de neuitat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.