Modern technology gives us many things.

Marbella – Costa del Sol

0

Pentru mai mult de trei decenii, milioane de turisti au iesit din Aeroportul Malaga in lumina soarelui de vara garantat de Costa del Sol din Spania, cu promisiunea unei vacante de vis.  Pentru prima impresie, ceea ce urmeaza poate fi trist sau hilar- spre vest de-a lungul unei autostrazi sandwich intre Sierra Blanca si Marea Mediterana dezvaluie o lipsa uimitoare de farmec.

Acum tot ce vezi sunt: blocuri cu peste 20 de nivele,case, complexe comerciale, mini versiuni de supermarket-uri americane, si restaurante in stil pub adaptate pentru turisti britanici, toate aruncate parca cu furca. Dar brusc, la 30 de kilometri mai departe, peisajul se schimba. Asta inseamna ca ai intrat in Marbella. Marbella nu pare locul pentru o calatorie la preturi accesibile.  Dar in cazul in care ai organizat in mod corespunzator, o vacanta aici poate fi chiar  “ o afacere”.

In primul rand, locatia: aici se gasesc apartamente de inchiriat care ofera tot confortul intr-o cladire in stil maur, cu parcare subterana si propria ei piscina, la doar cinci minute de centrul statiunii Marbella. O terasa cu o canapea de rachita si o masa cu vedere la un teren de golf , la  Mediterana sau la dealurile pitoresti din Marbella este chiar o invitatie.  Odata ce locatia a fost aleasa, Marbella este extrem de ofertanta cu bucataria traditionala la preturi extrem de bune. Si daca totusi va doriti sa mancati ca acasa in Marbella exista un magazin cu produse traditional romanesti, unde gasesti de la Eugenie la diferite preparate din carne, cam tot ce iti doresti. ( cum, daca ti-ai uitat crema Gerovital acasa, nu-i nimic, cel mai mare spa de infrumusetare Ana Aslan este la coltul strazii.)

Dar de ce Marbella si nu alta statiune de pe Coasta del Sol? Fiindca acest mic sat andaluz de pescari s-a transformat intr-una din statiunile de vacanta cele mai interesante de-a lungul coastei mediteraneene, unul dintre locurile preferate turistii cu dare de mana, care au fost fascinati de combinatia mare-munte si stilul arhitectural inconfundabil. Marbella este singura statiune de pe Coasta del Sol care ofera bulevarde frumoase, parcuri si gradini, precum si acele alei inguste si romantice, in cea mai buna traditie maura sau andaluza, care dau in farmec aparte, inconfundabil. Plajele excelente si oferta de sporturi acvatice, divertisment si gastronomie reprezinta o garantie pentru o vacanta de vis. Orasul vechi din Marbella include cele doua suburbii istorice ale orasului, Barrio Alto, care se extinde spre nord, si Barrio Nuevo, situat la est, ultimele care nu au fost inghitite de dezvoltarea imobiliara haotica.

Orasul vechi cu zidurile sale, pastreaza aproape aceeasi structura ca in secolul al 16-lea. Aici este Plaza de los Naranjos, un exemplu de design Castilian al Renasterii,  Piata este delimitata de trei cladiri remarcabile: primaria, construita in 1568 de catre regii catolici in stil renascentist, casa primarului, care combina elemente gotice si renascentiste pe fatada sa, cu un acoperis in stil Mudejar si fresce murale in interior, si Capela de Santiago, cea mai veche constructie religioasa din oras, construita mai devreme decat piata, in secolul al 15-lea. Alte cladiri de interes din centru sunt Biserica Santa María de la Encarnación, construita in stil baroc din 1618, Casa del Roque, dar si ruinele castelului arab si zidurile de aparare.

De asemenea, in stil renascentist sunt Capilla de San Juan de Dios (Capela Sfantului Ioan al lui Dumnezeu), Spitalul de Real de la Misericordia (Spitalul Regal din Mercy) si Spitalul de Bazan , care gazduieste acum Muzeul contemporan spaniol de gravuri. Intre orasul vechi si mare, in zona cunoscuta sub numele de “extensia istorica” (Ensanche histórico), exista o mica gradina botanica pe Paseo de la Alameda, amenajata ca o gradina cu fantani si infrumusetata cu o colectie de zece sculpturi de Salvador Dalí , de-a lungul bulevardului Avenida del Mar, bulevardul care leaga orasul vechi cu plaja. La vest de acest drum, pe Faro de Marbella, se afla Parcul Constitutiei (Parque de la Constitución), , proiectat in stil modernist de arhitectul spaniol Manuel Jaén Albaitero.

Ceea ce este cunoscut sub numele de Marbella Golden Mile este de fapt o intindere de 6.4 km, care incepe de la marginea de vest a orasului Marbella si se intinde pana la Puerto Banus.  Zona este exclusiv rezidentiala, aici se regasesc cele mai renumite vile si proprietati, cu vederi spectaculoase la munte si mare, cum ar fi Palatul Regelui Fahd, precum si unele hoteluri punct de reper, cele mai luxoase din Marbella printre ele, Melia Don Pepe, Hotel Marbella Club si Puente Romano Hotel.

Zona s-a dezvoltat in timpul boom-ul turistic din anii 1960, in jurul ruinelor vilei romane de la Rio Verde si Gradinei botanice din El Ángel cu gradini in trei stiluri diferite, datand din secolul al 8-lea.De atunci, Marbella a devenit locul favorit al oamenilor bogati, frecventata de catre membrii familiilor aristocratice europene cu nume consacrate: Bismarck, Rothschild, , Metternich, de Mora y Aragon, de Salamanca sau Thyssen-Bornemisza, Guenter Rottman, printul Rainier de Monaco si sotia sa Grace Kelly si multi altii. Beneficiul acestei statiuni a fost fara doar si poate ca “s-a salvat de la marea dezvoltare pe verticala” care a omorat pitorescul unic al Coastei de Sol si ca astazi inca isi mai poate incanta oaspetii cu frumusetea ei autentica.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.