Manastirile de la Meteora
Chiar daca sunteti sau nu un bun ortodox, Meteora este una dintre atractiile turistice cele mai importante din Grecia pe care nicidecum nu ar trebui sa o evitati. Meteora este un puternic și important centru monahal ortodox încă din secolul al XI-lea, dar și un obiectiv turistic ce atrage o mulțime de vizitatori din toată lumea datorită unicii păduri de stânci ce ridica in mijlocul campiei Thesaliei.
Dar ce este Meteora?
Meteora este o zonă formată din stânci în vârful cărora se află mănăstiri, schituri și chilii. Este situată în centrul Greciei și se înalță deasupra orașului Kalambaka.
Există două variante de traseu din Salonic până la Kalambaka:
1. Salonic – Veroia – Kozani – Grevena – Kalambaka – recomand acest traseu pentru că este pe autostradă (Egnatia Odos) și se ajunge mult mai repede; înainte de Metsovo veți ieși de pe autostradă (există indicator cu Meteora) și veți mai avea de mers aprox. 50 km.
2. Salonic – Katerini – Larissa – Trikala – Kalambaka – este drumul vechi pe care se ajungea la Meteora înainte de a fi gata autostrada Egnatia Odos în acea direcție.
Din Kalambaka sunt aprox. 5 km până în zona mănăstirilor, iar drumul șerpuiește pe dealuri oferind priveliști către stâncile uimitoare. La unele mănăstiri accesul se face direct din drumul principal iar la altele este nevoie sa urcați mai multe trepte.
Peisajul unic în lume este greu de descris în cuvinte sau de imaginat, așa că fotografiile sper să vă ajute! Există acolo peste 1000 de stânci înălțătoare, foarte abrupte, care își au istoria cu peste 60.000.000 de ani în urmă.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Grecia:
Booking.com
Viața monahală
Viața monahală a început la Meteora în jurul secolului al IX-lea. Sfântul Atanasie fiind nevoit să plece de pe Sfântul Munte Athos, vine aici în anul 1334 cu alți călugări și începe să ridice pe o stâncă la 613 m altitudine o mănăstire. Este vorba de Mănăstirea Marele Meteor care poate fi vizitată și astăzi.
În timp, pe mai multe stânci din zonă au fost înălțate lăcașe de cult de o importantă valoare spirituală care au apărat ortodoxia și în vremuri mai puțin blânde.
Chiar nu îmi pot imagina cum au fost construite aceste mănăstiri în vremea în care nu existau scări sau căi de acces ușoare. Chiar și așa, în secolul XVII erau construite peste 20 de mănăstiri. Din păcate, astăzi doar șase mai sunt locuite. Călugării și maicile păstrează cu mare dragoste și grijă obiecte de cult, importante icoane, opere de artă, fresce de mare valoare, moaște ale sfinților etc. Aceștia se roagă încontinuu, țin posturile și se luptă pentru supraviețuire. Atunci când ajungeți la Meteora încercați să vă gândiți și la modul de viață al monahilor, nu numai la peisajele care oricum vă vor tăia respirația.
Sfânta Mănăstire a Schimbării la Față – Marele Meteor
Este construită pe o stâncă spectaculoasă, la 613 m deasupra nivelului mării, fiind cea mai mare. Pentru a ajunge acolo trebuie să urcați 115 trepte destul de abrupte, dar priveliștea merită cu siguranță efortul. Până în anul 1923, accesul se făcea pe scări, cu sfoara sau cu plasa. Ulterior, s-au construit tuneluri în stâncă și trepte pentru vizitatori.
Marele Meteor este una dintre cele mai vizitate mănăstiri. Încă din parcare, comercianții vă vor atrage cu obiecte religioase, cărți și DVD-uri cu informații despre întregul complex monahal. Chiar și sus în interior există un magazin cu multe produse și suveniruri. Oferta este variată, aveți de unde alege. Biserica se află chiar în centrul clădirilor și are o lungime de 42 m și o înălțime de 24 m. În complex există și un muzeu, în locul fostei Trapeze, care adăpostește obiecte prețioase, printre care: icoane, cruci, epitafuri, potire sfinte, evanghelii etc. Patrimoniul mănăstirii cuprinde și o bibliotecă cu peste 600 de manuscrise, volume vechi etc.
Sfânta Mănăstire a Tuturor Sfinților Varlaam
Mănăstirea Varlaam este situată pe o stâncă impozantă, dar cu o suprafață mai mică, la o înălțime de 373 m. Astăzi, 129 de trepte conduc vizitatorii până la intrare. Există și o plasă pe care călugării o mai folosesc pentru a urca alimente sau materiale. În afară de naosul principal, la Mănăstirea Varlaam există și o bisericuță Trei Ierarhi. De asemenea, mai pot fi vizitate vechea Trapeză, Azilul de Bătrâni, Spitalul, Bisericuța Sfinților fără de Arginți etc.
Sfânta Mănăstire Rousanou
Aceasta se află pe o stâncă verticală și abruptă, între mănăstirile Varlaam și Sfânta Treime. Suprafața ei este mică și până în anul 1897 accesul se făcea pe scări de sfoară. Din anul 1936, vizitatorii pășesc pe două poduri solide pentru a ajunge la mănăstire. Biserica are hramul Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, este frumos pictată și adăpostește moaște ale sfinților, icoane, cruci etc. Aici se mai cinstește și Sfânta Muceniță Varvara.
Sfânta Mănăstire a Sfintei Treimi
Se spune că aceasta este a treia ca vechime din întreg complexul monahal și că a durat 70 de ani până au fost urcate materialele și apoi a început construcția. Se înalță pe o stâncă maiestuoasă și 140 de trepte îndrumă turiștii către intrare. Cuprinde două biserici mai mici. Sus stânca are o suprafață de 1000 mp și înglobează chiliile, bucătăria, Trapeza, puțin pământ arabil etc. Din Mănăstirea Sfânta Treime priveliștea este superbă în toate părțile, fiind vizibile mănăstirile Sfântul Ștefan, Varlaam și Marele Meteor, dar și orașul Kalambaka.
Sfânta Mănăstire a Sfântului Ștefan
Mănăstirea Sfântului Ștefan este prima care încântă privirea vizitatorilor ce vin din Kalambaka. Suprafața stâncii pe care este construită are 7500 m: o cetate mare îndeamnă turiștii să o viziteze. Accesul se face pe un pod stabil de 8 m lugime. Aceasta este una dintre cele mai vechi mănăstiri de la Meteora. De asemenea, în biserică, în momentul de față, există capul Sfântului Haralambie, care este de foarte mare ajutor credincioșilor. Muzeul lăcașului de cult cuprinde: manuscrise, veșminte brodate cu fir de aur, sculpturi, evanghelii etc. Mănăstirea Sfântului Ștefan este singura din cele șase unde viețuiesc călugărițe.
Sfânta Mănăstire a Sfântului Nicolae Anapafsas
Stânca pe care se află este îngustă și de aceea construcția a fost făcută pe înălțime. La primul etaj se găsește biserica și Trapeza, iar la al doilea etaj chiliile călugărilor. Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas se află puțin mai departe față de celelalte, fiind mai aproape de un alt sat din care se poate face accesul, Kastraki. Biserica este închinată Sfântului Nicolae.
Zidurile lăcașelor de cult sunt construite la marginea stâncii, chiar lângă prăpastie. Există o mică taxă de intrare (de câțiva euro) la fiecare. Femeile trebuie sa aibă fusta peste genunchi și umerii acoperiți, iar bărbații pantaloni peste genunchi (dacă nu aveți, veți primi la intrare). Această ținută este obligatorie!
Kalambaka este un orășel mic, dar foarte cochet unde puteți petrece câteva zile liniștite sau servi masa în drum spre Meteora. O mulțime de hoteluri, taverne, restaurante, magazine de suveniruri își așteaptă turiștii.
Vă scriu orientativ și programul mănăstirilor. Nu știu dacă se menține pentru că eu l-am notat de-a lungul timpului de acolo sau din diverse surse, dar sper să vă ajute:
Sfânta Mănăstire a Marelui Meteor – se poate vizita zilnic (în afară de marți)
Program: 09:00 – 13:00; 15:15 – 18:00
Sfânta Mănăstire a Tuturor Sfinților Varlaam – se poate vizita zilnic (în afară de vineri)
Program: 09:00 – 13:00; 15:15 – 18:00
Sfânta Mănăstire a Sfântului Ștefan – se poate vizita zilnic (în afară de luni)
Program: 09:00 – 13:00; 15:15 – 18:00
Sfânta Mănăstire a Sfintei Treimi – se poate vizita zilnic
Program: 09:00 – 18:00
Sfânta Mănăstire a Sfântului Nicolae Anapafsas – se poate vizita zilnic
Program: 09:00 – 18:00
Sfânta Mănăstire Rousanou – se poate vizita zilnic
Program: 09:00 – 18:00
Alte mănăstiri nelocuite și care acum sunt ruine din complexul monahal Meteora:
– Mănăstirea Sfântului Gheorghe Mandilas
– Mănăstirea Adorării Lanțului Sfântului Petru
– Mănăstirea Sfântului Dumitru
– Mănăstirea Sfântului Nicolae a lui Batova sau Kofina
– Mănăstirea Sfântului Duh
– Mănăstirea Sfinților Apostoli
– Mănăstirile Sfântului Grigore și Sfântului Anton
– Mănăstirea Atotputernicului
– Mănăstirea Întâmpinării Domnului
– Mănăstirea Maicii Domnului Vechi
– Mănăstirea lui Ioan Prodromul sau Deschizătorul de Drumuri
– Mănăstirea Cea mai înaltă sau a Caligrafilor
– Mănăstirea Sfântului Modestiu
– Schitul lui Doubiani
– Sfânta Mănăstire
Pe noi ne-a impresionat foarte mult acest centru monahal – al doilea ca importanță din Grecia, după Muntele Athos. Vă recomand din tot sufletul să-l vizitați!
Cum ajungi la Meteora
-Daca venim de la Salonic (Thessaloniki) si ne indreptam spre Meteora, urmam autostrada Egnatia Odos spre Veria, Ioannina, iar dupa Grevena urmam indicatoarele de Meteora, Kalabaka. Aceasta distanta este de 230 de km, pe care ii parcugem in aproximativ 3 ore. Pe acest traseu nu intram in Kalabaka, ci facem stanga inainte de aceasta localitate, spre satul Kastraki. Apoi se urca spre munte, spre Meteora.
Daca ajungeti mai tarziu aici gasiti o multitudine de posibilitati de cazare la preturi foarte bune. Si sa stiti, ca sa puteti vedea toate cele sase manastiri trebuie sa aveti la dispozitie doua zile, pentru ca trei dintre manastiri sunt deschise intr-o zi iar celelalte in ziua urmatoare. Daca sunteti cazati in frumosul sat Kastraki seara veti avea imagini de nedescris cu manastirile de la Meteora luminate noaptea.
A doua varianta
Daca stati pe Riviera Olimpului in una din frumoasele statiuni Paralia Katerini, Olympic Beach, Leptokarya, Platamonas sau Nei Pori, cel mai bun traseu spre Meteora este sa mergeti spre Athena, iar la Larissa faceti dreapta spre Trikala iar apoi dreapta spre Kalabaka. Traseul Paralia- Meteora are in jur de 170 de km, care se parcurge in doua ore jumatate.
Daca aveti timp, la intoarcere treceti neaparat la Biserica Agia Paraskevi de pe Valea Tembi, manastire renumita pentru izvorul tamaduitor.
.