Modern technology gives us many things.
Ghid turistic

Malta

Malta – O tara insulara, din mijlocul Marii Mediterane, la sud de Sicilia, Malta este de fapt un arhipelag, chiar daca doar trei dintre cele mai mari insule sunt locuite: Malta, Gozo si Comino. Tara a fost puternic influentata de culturile nord-africane si arabice in timpul anilor, cu toate ca exista si o latura siciliana impamantenita adanc in caracterul ei. Exista doar cateva tari in lume ce combina o asemenea abundenta istorica, arhitectonica, culturala si diversitate etnica intr-un spatiu atat de restrans.
De la templele neolitice la ruinele antice afisand influentele grecesti, feniciene, romane, arabe, normande, franceze, britanice, insulele au o istorie ce dateaza din vremuri innegurate, cele mai vechi ruine datand din mileniul al IV-lea i.e.n. Tara a aderat recent la Uniunea Europeana, devenind membra in 2004. A fost una din coloniile britanice pana in 1964 cand si-a castigat independenta. Fiind o insula mediteraneana, cultura, clima si bucataria sunt toate tipice acestei regiuni.

Transportul in comun este demn de incredere dar extrem de scump. Cea mai buna alegere pentru turistii in concediu in Malta este inchirierea unui scooter. Taxiurile sunt o alternativa foarte scumpa. De vreme ce insulele sunt atat de mici, este destul de usor sa te deplasezi. Intre insule, cea mai populara metoda de transport este cu feribotul, care circula la intervale de 45 de minute, chiar si in perioada iernii. Limba oficiala este engleza, chiar daca si italiana este destul de bine inteleasa iar localnicii vorbesc si malteza, un amestec ciudat de araba, italiana, ebraica si amharica. Cu toate ca exista o bucatarie malteza distincta, majoritatea preparatelor culinare au influente logice, mediteraneene.

Malta este locul perfect de a va petrece vacanta tipica mediteraneana. Insulele sunt sigure si usor de parcurs. Lunile de vara sunt foarte calduroase, deci daca nu sunteti avizi dupa plaja si soare si doriti sa evitati temperaturile extreme, planificati-va concediul in Malta in afara lunilor iulie si august, atunci cand temperaturile sunt la apogeu. Totodata, daca doriti sa mergeti in Malta in perioada din afara sezonului mai – octombrie, veti avea surpriza sa gasiti majoritatea obiectivelor turistice inchise iar mare parte a hotelurilor si restaurantelor sa functioneze la capacitate redusa.

Capitala Valletta sau La Valleta, cu fortificatiile sale si strazile pline de o istorie indelungata, este probabil cel mai cunoscut loc din Malta iar bijuterii precum catedrala Sfantul Ioan ii justifica pe deplin reputatia. Imaginea perfecta a citadelei Mdina este o alta incredibila locatie de pe insula; o plimbare de seara de-a lungul aleilor iluminate de lampi, este un lucru obligatoriu.

Vittoriosa, Cospicua si Senglea (cunoscute impreuna ca „Cele trei orase”) au fost gazda primilor cavaleri de Malta. Forturile lor sunt un spectacol splendid pentru multii pasageri ai vapoarelor de croaziera ce intra prin Grand Harbour. Daca perioada medievala nu este suficienta pentru amatorii de istorie, atunci n-o sa fiti deceptionati de templele megalitice si catacombele subterane din partea de sud a Maltei, datand din anul 3.600 i.e.n. Aceste situri arheologice veritabile sunt incluse in patrimoniul UNESCO.

Sliema si St. Julian sunt centrele de distractii ale insulelor. Este locul in care sunt situate majoritatea hotelelor de 5 stele, unde restaurantele rafinate ofera delicii gastronomice sau unde isi pierd vremea localnicii la un pahar de bere sau vin. Nordul insulei principale cuprinde cateva din cele mai bune plaje din bazinul Marii Mediterane, incadrate de un peisaj natural pitoresc, intr-o zona rurala spectaculoasa. Alternativa ar fi o vizita pe a doua cea mai importanta insula, Gozo, ce se poate accesa cu feribotul, dupa o calatorie de 30 de minute. Gozo ofera si cateva locuri reputate pentru scufundari, aflate in imediata vecinatate a apelor limpezi precum cristalul ale Lagunei Albastre din Comino.

Ghidul definitiv pentru vacanțele dvs. în Malta In mijlocul Marii Mediterane, Malta este locul perfect pentru cei care doresc sa imbine experienta culturala cu marea. Este un loc care te va fascina pentru arhitectura sa, pentru orasele antice care pazesc comorile si care dau marturie despre…
Citeste mai mult...