Londra – ghid de calatorie
Londra este unul dintre cele mai importante orase de pe pamant si care isi disputa periodic cu New York titlul de capitala financiara a lumii. Cum ar arata Londra daca n-ar fi sediul Coroanei britanice? Cum ar arata fara manifestările ei tradiţionale? Nici un oraş din lume nu isi etalează tradiţiile intr-un mod atât de pitoresc cum face Londra la Palatul Buckingham, incit privitorii spun cu convingere: ,, Nici nu poate fi vorba despre sfarşitul monarhiei britanice”, in timp ce urmaresc ritualul schimbarii garzii. Caciulile negre din piele de urs stralucesc parca deasupra tunicilor de un rosu intens, regina zambeşte graţios, iar fundalul este dominat de fatada neogotica a palatului.
Din Romania este o destinatie foarte accesibila pe calea aerului: Tarom si British Airways avand zboruri directe pe Heathrow iar companiile Blue Air si Wizz Air zboara pe aeroportul din Luton (asezat la vreo 50 de km deLondra) si de unde transferul se face foarte usor si rapid cu autobuzul contra sumei de 10 lire/persoana.
Cazarea in Londra este destul de scumpa, dar cum o vacanta la Londra nu este una in care sa stai in camera, personal as alege un hotel de bun simt din toate punctele de vedere: conditii, pret si foarte important – asezare. Exista numeroase hoteluri de 3-4 stele in zona Victoria si Soho, aceste doua puncte fiind strategic situate intre obiectivele pe care trebuie sa le vizitezi in Londra. Mijloacele de transport in comun sunt destul de scumpe asa ca un hotel asezat strategic pentru vizitare si pentru transfer la aeroport este foarte important.
Londra a fost modelata de faptul ca adăposteşte reşedinţa regilor Angliei de o mie de ani dar, pe de alta parte, tot acest oraş este locul de naştere al minijupei, al miscarii ,,punk”, citadela celebrei ,, fabulous fashion” si templul formaţiei ,,Beatles”. Urbea este acum de o creativitate impresionanta, dar si atenta la ritualuri, incat insasi regina are nevoie de aprobare pentru a intra in City.
Londra este un adevarat magnet pentru tinerii de pe intreg mapamondul, ce aici si-au creat propriile lor oaze de tinerete: Covent Garden, East End, Portobello Road market si Clerkenwell.
Amestecul cultural si etnic in Londra este de asemenea spectaculos. Efect al imperiului ce l-a stapanit odinioara, in Londra traiesc doar 60% nativi din UK restul fiind emigranti, printre cei mai multi intalnind indieni, pakistanezi, asiatici, africani … de fapt reprezentanti ai popoarelor de pe toata planeta.
Sa vizitezi Londra iti ia cel putin o saptamana, dar si aceasta trebuie folosita eficient si cu cap. Daca esti iute de picior si mai ai timp sa dai o fuga in niste excursii de o zi si jumatate de zi la Stonehenge, Windsor, Oxford si Greenwhich.
Pentry a reusi sa cuprinzi cat mai mult cu un minim de efort fizic, Londra ar trebui impartita in zone: malurile Tamisei, Palatul Buckingham & Victoria, Soho si Clerkenwell.
Noi am avut cazarea in zona Victoria, la o aruncatura de bat de Palatul Buckingham si Westminster.
Palatul Buckingham este resedinta oficiala din Londra a suveranului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si a fost deschis pentru prima data vizitarii publicul larg in anul 1993. Intrarea la Palatul Buckingham se face prin Curtea Ambasadorilor de pe strada Buckingham Palace. Sala Mare a Palatului este locul in care se afla vechea sala de primire la Palatul Buckingham. Aceasta sala este dominata de scarile impozante si de balustrada din bronz cu ornamente florale.
Palatul a fost construit în anul 1705, dar abia în anul 1837, odată cu încoronarea reginei Victoria, Buckingham a devenit reşedinta regala. Are peste 350 de camere si 78 de bai. In curtea din faţa palatului are loc schimbarea garzii, eveniment ce poate fi văzut din luna mai pana la sfarsitul lunii iulie in fiecare zi de la ora 11:30. Ceremonia durează aproximativ 45 de minute. Merita vazut deoarece este un spectacol in sine.
Palatul Buckingham este inconjurat de parcuri din toate partile: St James, Hyde Park, Green Park si Gradinile Palatului.
St James Park, un park superb cu lacuri, pelicani, rate, gaste, …. lebede …, si multe zone de relaxare intinse pe 23 de hectare. Pe marginea parcului se desfasoara The Mall, un bulevard larg, pietruit ce are la un capat Trafalgar Square iar la celalalt Palatul Buckingham. Bulevardul este impunator si este folosit de autoritati si Regina cu ocazia diverselor evenimente in care se fac parade si demonstratii de regalitate.
Pe latura nordica a Parcului St James mai gasim: Palatul St James, care este unul dintre cele mai vechi palate din Londra. Este situat pe strada Pall Mall, la nord de Parcul St. James. Deși timp de aproape două secole nici un suveran nu a avut reședința aici, a rămas reședința oficială a familiei regale britanice;Malborough House Garden si Institutul de Arte Contemporane. Pe latura sudica a parcului, intre acesta si Tamisa se desfasoara zona Parlamentului, dar despre aceasta, mai tarziu …
Hyde Park si Kesington Gardens sunt plamanul verde al Londrei. Hyde Park acopera o suprafata de 142 de hectare, aici existand cate ceva pentru fiecare turist sau londonez. Cu peste 4000 de copaci, un lac, o pajiste, facilitati de echitatie si multe altele este foarte usor sa uiti ca te afli in mijlocul unui oras atat de agitat pecum Londra. In partea de nord est a parcului poti vedea Marble Arch – un arc de triumf folosit in trecut de familia regala in timpul procesiunilor si Speakers Corner – locul unde este permis londonezilor sa se adune si sa dezbata in public diverse probleme. In sudul parcului, pe strada Kesington nu se poate sa nu vezi Royal Albert Hall – lacas de cultura ce a fost construit din dorinta printului Albert (sotul Reginei Victoria) ce si-a propus existenta unui singur loc unde iubitorii de arte si stiinte sa se intalneasca. Astazi, locatia este folosita pentru concerte, spectacole si expozitii diverse.
Mergand spre vest, dupa Kesigton Gardens dai de Palatul Kesington. Palatul Kensington a fost resedinta regala inca din secolul al XVII-lea. Astazi este un important obiectiv turistic din Londra deoarece prezenta atator generatii de femei din familia regala britanica in acest palat l-a transformat intr-unul dintre cele mai pline de stil cladiri din Londra. De la Regina Maria pana la Victoria si mai recent la Diana, Printesa de Wales toate femeile familiei regale au trecut pe aici si si-au lasat amprenta asupra Palatului Kensington.
Toata zona de parcuri si palate (Buckingham si Kesington) iti va lua cel putin o zi plina.
La sud de Parcul Kesington si Hyde, intalnim Magazinul Harrods, unde cumparaturile au fost transformate in arta. Istoria acestui magazin de lux dateaza inca din anul 1849 atunci cand Charles Henry Harrod a deschis un aprozar pe Brompton Road din Knightsbridge, care la acea vreme era doar un mic sat de la marginea Londrei.
Harrods este unul dintre cele mai cunoscute magazine din intreaga lume si un obiectiv turistic al Londrei, in principal datorita gamei variate de produse de lux ce se pot gasi in interiorul magazinului dar si datorita cladirii care afiseaza o serie de decoratiuni superbe.
Gama de produse ce pot fi gasite la Harrods este cu adevarat impresionanta. Motto-ul companiei ce este gravat pe piedestalul cladirii este „Omnia, Omnibus, Ubique – totul, pentru toti, oriune. Harrods a fost pentru multa vreme locul unde se vindea orice produs la care te-ai putea gandi. Cu toate ca acest lucru nu mai este valabil si astazi, oferta este in continuare fantastic de variata. De aici se poate cumpara o gama mare de produse, de la farfurii din secolul al 18-lea pana la caviar si jucarii.
Daca te decizi sa parcurgi malurile Tamisei la pas, de la vest spre est, sunt numeroase puncte unde trebuie sa te opresti.
Primul obiectiv de care nu poti trece este Palatul Parlamentului, o cladire impunatoare si un obiectiv turistic important in Londra cunoscut si sub numele de Palatul Westminster. Cladirea este situata pe locul in care Edward Confesorul a poruncit construirea palatului original in prima jumatate a secolului al XI-lea. Capodopera arhitectonica in stil gotic renascestist pe care o puteti vedea astazi a fost construita intre 1840 si 1888 de catre Charles Barry care a proiectat cladirea astfel incat sa se potriveasca cu Westmister Abbey care se afla in apropiere. Cele doua turnuri impunatoare, bine-cunoscute obiective turistice in Londra sunt turnul ceasului Big Ben si turnul Victoria in varful caruia steagul este arborat atunci cand Parlamentul se afla in sesiune. Multe dintre aranjamentele din interior in stil victorian sunt creatia asistentului lui Barry, Augustus Pugin.
Palatul Westminster este locul unde se aduna Parlamentul inca din 1547. In anul 1834 un incendiu puternic a distrus in mare parte cladirea.
Big Ben este unul dintre cele mai importante obiective turistice in Londra, fiind o emblema a capitalei britanice. Big Ben arata de-a dreptul incantator noaptea cand fatada si ceasurile de pe fiecare fata sunt iluminate. Atunci cand Parlamentul se afla in sesiune o lumina straluceste peste fatada ceasului. Cadranele ceasului au o suprafata de peste doi metri patrati, iar minutarul are peste 4 metri. Big Ben are un pendul urias care este reglat de un sac de monezi si este un ceas excelent care s-a oprit foarte rar. Numele de Big Ben vine de la clopotul de 13 tone din interiorul turnului.
Biserica Sf Petru din Westminster, mai bine cunoscuta sub numele de Westminster Abbey, ocupa un loc unic in istoria Marii Britanii. Toti suveranii britanici de la William Cuceritorul incoace, (cu exceptia lui Edward al V-lea si Edward al VIII-lea) au fost incoronati aici. Westminster Abbey este de asemenea locul de odihna vesnica al monarhilor din cea de-a doua jumatate a secolului al XIII-lea si pana la mijlocul secolului al XVIII-lea. Westminster Abbey a fost construita la comanda Regelui Edward Confesorul in secolul al XI-lea.
Podul Westminster peste Tamisa leaga zona Westminster de zona Lambeth. La capatul podului se află vechea cladire a administratiei londoneze, acum transformata intr-un centru de afaceri. Aici se află si Acvariul din Londra, unde este expusa o mare varietate de specii de pesti, fauna marina si pinguini. Biletul pentru Aquarium costă 20 de lire de persoana iar turul durează aproximativ o ora.
De aceeasi parte a garlei cu Acvariul, nu se poate sa nu-ti sara in ochi celebrul London Eye – cu o inaltime de 135 de metri si un diametru de 120. Roata a fost inaugurata in anul 2000 si este cea mai mare din Europa si a treia din lume. Biletul costă 18 lire iar turul durează cam 20 de minute, dar este o experienta de neuitat. Dupa London Eye se întinde Queen’s Walk, o alee pietonala unde se aduna artisti de toate felurile, comercianti si turisti. La o mică distanţă de London Eye se află gara şi staţia de metrou Waterloo. In partea opusa garii se intinde un alt pod peste Tamisa – Podul Jubileului de aur, destinat pietonilor si trenurilor, in timp ce una dintre cele mai vechi linii de metrou se afla exact sub pod, la o adancime mica fata de fundul apei.
Mergand spre vest, dai de Teatrul National si de London Bridge.
Urmeaza …. Tower Bridge – construit in urma cu mai bine de 100 de ani, in epoca Victoriana. Acest pod care a devenit unul dintre cele mai importante si cunoscute obiective turistice din Londra. Pasaje pietonale au fost facut pentru a permite oamenilor sa traverseze Tamisa in timp ce podul poate fi ridicat pentru a permite vapoarelor mari sa treaca. Cele două turnuri au o inaltime de 65 de metri iar lungimea totala a podului este de 244 de metri.
Peste apa, se gaseste cartierul financiar al Londrei, The City. Aici se gasesc sediile marilor institutii financiare ale lumii iar pentru pasionatii de zgaraie nori de sticla si otel, aici este locul potrivit. Adevarul este ca zona contine unele cladiri cu forme arhitectonice foarte inspirate ceea ce face sa dispara monotonia cladirilor de business clasice. Putem aminti: The Egg, Turnul Shard, Heron Tower, Cladirea Lloyds … si altele.
In apropiere, un monument istoric si religios este vizibil de oriunde: Catedrala Sf. Paul, capodopera lui Sir Christopher Wren, construita din piatra de Portlan si incununata de un dom minunat. St Paul’s Cathedral este un obiectiv turistic faimos in plenitudinea de obiective turistice din Londra. Treptele foarte late conduc spre superba fatada de vest cu doua etaje si doua turnuri in stil baroc. In turnul din stanga se gaseste cel mai mare clopot din Anglia. „Marele Paul”, fabricat in anul 1882, cantareste 17 tone.
Daca trei inapoi e cealalta parte, pe Tower Bridge, ajungi la Primarie – The City Hall, o cladire moderna, futurista, ce se poate vizita iar daca urci pana sus, privelistea este superba.
Vis a vis de primarie, pe partea cealalta a Tamisei dam peste Turnul Londrei. Turnul Londrei a fost fondat de William Cuceritorul si peste un mileniu de istorie a Angliei s-au desfasurat in jurul sau in spatele zidurilor sale. In Turnul Londrei a fost executata Anne Boleyn, Guy Fawkes a fost interogat, iar Richard II si Elizabeth I au fost incarcerati aici. Stand de paza pe malul Tamisei, Turnul Londrei este un obiectiv turistic impresionant. Aici se afla bijuteriile coroanei – respectiv veti vedea cel mai mare diamant din lume – Cullinan I. Atentie la cozi, sunt imense!
Daca parasim Tamisa si ne indreptam spre nord intram in zona Soho, Trafalgar Square, Covent Garden si vestitele bulevarde Oxford Street si Piccadilly.
Soho este recunoscuta prin viata de noapte, cluburile si barurile ce prind viata odata cu lasarea noptii. In apropiere este zona de teatre a Londrei intre strazile Great Malborough si Shaftesbury si China Town, bine reprezentat in capitala britanica. Sa te plimbi pe stradutele dintre cladirile ce adapostesc numeroase teatre este o mare placere. De asemenea, in zona sunt multe restaurante si locuri unde poti sa te relaxezi.
Tot in apropiere se afla una dintre cele mai renumite piete ale orasului: Trafalgar Square, impresionanta, marginita de Galeriile Nationale pe o parte si avand in centru Coloana lui Nelson si ansamblul statuar Fantana cu Lei. Totodata aici gasim si statuia lui Charles I – acesta fiind locul de unde se masoara toate distantele in Londra. Construita pentru a il comemora pe Amiralul Nelson, piata a fost botezata dupa Capul Trafalgar din Spania, locul unde amiralul a castigat ultima sa batalie. Trafalgar Square este din anul 1848 locul preferat pentru tot felul manifestanti sau demonstranti care doresc sa atraga atentia asupra cauzei pe care o sustin.
Covent Garden este cunoscuta pentru multimea de cafenele in aer liber, restaurante, pub-uri, tarabe si magazine care vand tot felul de lucruri. Celebrii sunt si performerii stradali care distreaza trecatorii in piateta pietonala de aici.
British Museum este unul dintre cele mai importante muzee din lume. Astazi, British Museum gazduieste nu mai putin de sase milioane si jumatate de obiecte de arta si are 94 de expozitii permanente si temporare. Un departament educational ofera o gama larga de servicii culturale pentru adulti dar si pentru copii. Exista si alte departamente specializate pe monede si medalii, Egiptul Antic si Sudan, Africa, Oceania si Americile, Antichitati Grecesti si Romane, Asia, Preistorie si altele.
De asemenea, o vizita in Londra nu poate fi incheiata fara Muzeul Madame Tussauds, ce are cateva sectiuni interesante:
Blush de la Madame Tussauds este o atractie interactiva care duce vizitatorii in spatele usilor inchise, chiar acolo unde vedetele serbeaza si se distreaza pe cinste iar pe vizitatori ii pune chiar in inima actiunii cu ajutorul unor actori ce se straduiesc sa reproduca cat mai bine astfel de momente. Turistii pot afla ultimile zvonuri si barfe din lumea mondena, pot sa-i sopteasca lui J-Lo la ureche pentru a o face sa roseasca iar fetele pot sa-l ciupeasca de fund pe Brad Pitt.
Tot la Madame Tussauds turistii se pot bucura si de atractia numita The Spirit of London (Spiritul Londrei), care-i poarta inapoi in timp spre vremurile Londra de acum mai bine de 400 de ani. Aici pot experimenta si simti mirosul orasului si confortul taxiurilor londoneze. De la marele incendiu si epidemia de ciuma pana la Londra lui Chirstopher Wren si moda anilor 60, „Spiritul Londrei” este o atractie extraordinara care va poarta prin istoria unuia dintre cele mai marete orase ale lumii.