Larnaca Cipru – Ghid turistic
Larnaca (numita si Larnaka) este un orasel foarte plin de viata de pe coasta de sud a Ciprului si este al doilea port ca marime de pe insula. Centrul istoric din Larnaca se caracterizeaza prin buticuri, cafenele traditionale si cladiri istorice, in timp ce in oras exista un port cu mai mult de 400 de locuri, un dig si o promenada aliniata pe o parte cu palmieri frumosi si pe cealalta direct langa mare, de pe plaje lungi de nisip, restaurante si cluburi.
Hotelurile din Larnaca au o oferta larga, de la o sedere all-inclusive la un simplu B&B. Lacasurile de cult crestine si islamice importante sunt flancate de semnele istoriei antice: se spune ca orasul a fost construit peste capitala regatului Kition, un bogat port maritim, important pentru comertul de cupru si mai tarziu, de asemenea Cetatea feniciana.
Obiective turistice din Larnaca Cipru:
Biserica Ayios Lazaros din Larnaca
Biserica Ayios Lazaros (Sfantul Lazar) a fost construita in secolul al IX-lea in Larnaca. Aceasta a fost numita dupa Lazar, despre care se spune in Evanghelia lui Ioan din Noul Testament ca a fost inviat de catre Iisus. Biserica a fost construita in locul in care se afla mormantul lui Lazar.
Legenda spune ca locul in care a fost inmormantat Lazar a fost dat uitarii in perioada ocupatiei arabe care a inceput in anul 649. In 890 a fost gasit un mormant in Larnaca, pe care era inscriptia “Lazar, prietenul lui Hristos”. Imparatul Leo al VI-lea al Bizantinului a trimis ramasitele lui Lazar la Constantinopol in anul 898. Apoi imparatul a ridicat o biserica in memoria lui Lazar. Aceasta este una dintre cele trei biserici bizantine care au mai supravietuit in Cipru.
Biserica masoara 31.5 metri inaltime si 14.5 metri latime. Structura interioara este impartita in trei altare, cu arcade si coloane. Sculptura in lemn a iconostasului in stil baroc a fost realizata intre anii 1773 si 1782 de catre Chatzisawas Taliadorou, apoi a fost placata cu aur intre anii 1793 si 1797. Celelalte sculpturi si picturi dateaza din secolele XVII-XVIII.
Intre secolele XIII si XVI biserica a devenit romano-catolica, iar in timpul domniei Imperiului Otoman aceasta a fost transformata in moschee. In anul 1589 otomanii au vandut biserica inapoi ortodocsilor, probabil din cauza cimitirului crestin care se afla langa ea. In urmatorii 200 de ani, biserica a fost folosita pentru slujbe ortodoxe si catolice.
Un incendiu din 1970 a distrus foarte mult din interiorul bisericii, inclusiv o parte din iconostas. Aceasta a fost partial restaurat si placat din nou cu aur intre 1972 si 1974. In timpul reconditionarii bisericii, in anul 1972, s-au gasit ramasite umane intr-un sarcofag de marmura de sub altar. Se pare ca acestea sunt o parte din osemintele lui Lazar, ale carui ramasite nu au fost mutate in intregime la Constantinopol.
In Sambata lui Lazar, cu 8 zile inainte de Paste, icana acestuia este plimbata intr-o procesiune pe strazile din Larnaca.
La biserica se organizeaza tururi, de luni pana vineri, in intervalul orar 8:00-12:00 si 14:30-17:30, dar si in week-end, in intervalul orar 8:00-17:30. Intrarea in Biserica Ayios Lazaros este libera.
Muzeul de Istorie Naturala din Larnaca
La Muzeul Municipal de Istorie Naturala din Larnaca veti gasi expozitii de reptile, insecte, pasari, animale impaiate, fosile si formatiuni stancoase. De asemenea, mai sunt expuse si elemente ale vietii marine, precum bureti naturali, corali si scoici, dar si expozitii de plante din Cipru si tari vecine. Foarte interesante sunt expozitiile de insecte din Cipru, dar si expozitia de plante indigene.
Orar si preturi pentru vizitarea Muzeului Municipal de Istorie Naturala din Larnaca
Muzeul Municipal de Istorie Naturala este deschis tot timpul anului, de luni pana vineri intervalul orar 9:00-16:00 si sambata de la 10:00 pana la 13:00.
Biletul de intrare costa 0.50 Euro.
Muzeul Medieval din Larnaca
Muzeul Medieval este situat in interiorul Fortului Larnaka. Fortul in sine nu prezinta un punct de atractie foarte important pentru turisti, acestia mergand acolo in special pentru Muzeul Medieval.
Fortul dateaza din anul 1625 si a fost construit de catre turci, pentru a apara orasul. A fost folosit mai mult pe post de inchisoare, in special in vremea cand insula era sub control britanic.
Muzeul Medieval se afla la etajul superior al Fortului Larnaka. Printre exponate veti gasi artefacte descoperite in zona Hala Sultan Tekkesi, dar si in Kition, obiecte din perioadele crestina, bizantina, lusignana si otomana, ceramica din secolele XII-XVIII, fotografii ale unor situri istorice, dar si arme de foc si sabii din secolele XV-XIX. Muzeul este folosit pe post de Centru Cultural in timpul verii.
Cei care vor vizita muzeul se vor bucura de o priveliste foarte frumoasa, deoarece acesta se afla chiar langa apa. De acolo turistii se bucura de peisaje exceptionale asupra orasului si a zonei de coasta.
Orar si preturi pentru vizitarea Muzeului Medieval din Larnaca
Muzeul este deschis de luni pana vineri, in intervalul orar 9:00-17:00. In timpul verii este deschis si in week-end, intre 9:30 si 19:30, iar ora de deschidere din timpul saptamanii se prelungeste si ea pana la 19:30. Un bilet de intrare pentru adulti costa 1.7 Euro.
Cetatea Larnaca
Cetatea Larnaca, aceasta fortareata otomana, construita in 1625, a fost folosita ca principala linie de aparare a cetatii otomane. Se afla pe locul unui fort medieval mult mai devreme, din care nimic nu ramane. In timpul perioadei coloniale britanice, fortul a fost transformat intr-o inchisoare. Astazi, este acasa la micul oras din Larnaca Muzeul Medieval si afiseaza o mica colectie de arme, precum si cateva fotografii alb-negru ale zonei locale. Urcand pe metereze ofera vederi bune in Marea Mediterana.
De-a lungul drumului este Larnaca Marea Moschee, care a fost odata Biserica Latina Sfanta Cruce si dateaza din secolul al XVI-lea. Merita sa luati o privire in interiorul complexului pentru a verifica micul cimitir cu vechile sale pietre funerare infrumusetate.
Kamares Aqueduct
Construit in 1746, acest apeduct impresionant la periferia orasului a asigurat aprovizionarea cu apa a orasului Larnaca pana in anii 1930. Odata ce a facut parte dintr-un sistem complicat de inginerie a apei, care a folosit o combinatie de tuneluri pentru a furniza apa in oras, a fost construit conform ordinelor guvernatorului otoman local si a fost conceput pentru apeducte tipice din epoca romana. Astazi, cele 33 de arcuri inca robuste care strabate campurile verzi sunt o priveliste impresionanta.
Mancare si bautura in Larnaka
In timpul sederii dvs. in Larnaca, intrati intr-una din taverne sau restaurante locale, gustati bucataria cipriota bucurandu-va de ospitalitatea splendida. Un fel de mancare tipic inevitabil este Meze, o alegere a aperitivelor servite in diferite farfurioare cu halloumi la gratar, hummus, masline, anghinare si peste proaspat (precum barbouni, delicioasa mulata rosie), toate pentru a fi insotite de putin paine locala fara drojdie Pentru o masa adevarata, totusi, incercati unul dintre orasele din afara Larnaca: de exemplu, in Pervolia, la doar 10 minute distanta, exista multe restaurante tipice care populeaza piata centrala.
Clima in Larnaka
Clima Ciprului este de obicei mediteraneana, cu veri lungi, calde si uscate si ierni blande. Temperaturile medii sunt in jur de 19 °, dar pot ajunge si la 41 ° in lunile iulie si august.
Cand sa mergi la Larnaka
Clima mediteraneana face din Larnaca un loc ideal de vizitat pe tot parcursul anului: iubitorii de soare si plaja vor prefera probabil lunile de vara pentru vacanta lor in Larnaca, dar in iulie si august poate fi prea cald. Vizitati Larnaca in iunie si septembrie pentru a gasi mai putini turisti si temperaturi mai suportabile. In timpul verii, in oras sunt organizate numeroase concerte muzicale si festivaluri culturale.
Zboruri catre Larnaka
Zborurile catre Larnaca aterizeaza pe Aeroportul International Larnaca, care se afla la aproximativ 4 km sud-vest de centrul orasului si este cel mai mare aeroport din Cipru. Calatoria catre Larnaca este destul de scurta si se poate face cu autobuzul, taxiul sau prin inchirierea unei masini.