Larnaca – Cipru

posted in: Cipru, Ghiduri turistice | 0

Larnaca (numită și Larnaka) este una dintre cele mai importante stațiuni litorale din Cipru. Plaja este susținută de o promenadă de la malul mării liniștită cu palmieri înclinate și o vedere asupra unui squat fort.

Doar cativa pasi pe rampa, orasul vechi compact este gazduit de frumosul Agios Lazaros (Biserica Sf. Lazar) si de un cartier turcesc atmosferic si degradat, unde faimosul artizan de ceramica din Larnaca a infiintat un magazin. Larnaca este un loc relaxat, cu o atmosferă distinctă relaxată, care îl deosebește de centrele mai pline de viață din Paphos și Limassol. Mai bine, este, de asemenea, într-o poziție primordială, pentru călătorii spre sud, de-a lungul coastei, până la unele dintre cele mai bune plaje ale insulei și în interiorul satelor și atracțiilor pitorești din regiunea forestieră Maheras.

Agios Lazaros

După ce Lazăr a înviat din morți, el a locuit aici, în Larnaca (cunoscut apoi sub numele de Kition) pentru încă 30 de ani și a fost hirotonit ca episcop de Kition. Când a murit în cele din urmă – de data asta pentru binele – a fost îngropat aici, unde se află acum impresionatul Agios Lazaros (Biserica Sf. Lazăr). Biserica a fost construită în secolul al IX-lea de împăratul Leo VI și a fost restaurată cu credință în secolul al XVII-lea. Verificați iconostasul incredibil de ornat pentru un excelent exemplu de sculptură în stil baroc.

Biserica are patru cupole peste naos, iar acoperișul este susținut pe patru seturi de coloane duble. Amvonul este plasat în mod unic în una din aceste coloane și este decorat înfloritor în aur. Într-o altă coloană este o icoană de argint din 1659, cu o imagine a Sf. Lazăr. Există, de asemenea, picturi impresionante ale Fecioarei și Copilului și ale Sfântului Gheorghe și ale Dragonului. Pe lângă iconostas, o scară duce în jos în Mormantul lui Lazăr (deși rămâne acolo în anul 890 d.Hr. – care poate sau nu poate fi chiar din Lazăr – a fost mutat în Constantinopol și mai târziu la Marsilia). În curtea din biserică se află Muzeul Bizantin, care deține o colecție de icoane și relicve religioase.

Adresa: Agiou Lazarou (Piața Principală din Larnaca)

Cazare: Unde să stați în Larnaca

2 Muzeul Fundației Arheologice Pierides

Acest muzeu fantastic, amplasat într-un conac restaurat din secolul al XVIII-lea, găzduiește o expoziție privată remarcabilă de antichități cipriote, colectată inițial de Demetrios Pierides (1811-1895), un savant și arheolog cipriot și îmbogățită în continuare de membrii familiei sale. Muzeul a fost înființat în 1839 și deține 2.500 exponate, care variază de la perioada neolitică până în perioada medievală.

În prima cameră, pot fi văzute ceramica neolitică și diverse reprezentări ale zeitelor, împreună cu bolurile folosite în ritualuri. Cameră 2 conține mai mult ceramică cu imagini de păsări și pești, precum și figurine folosite în ritualuri religioase. Cameră 3 include ghivece de pe site-ul de la Marion, vase din alabastru și o mască pe perete; Cameră Patru are ceramică din perioada medievală și o colecție de sticlă, precum și unele bijuterii.

Adresa: Str. Zinonos Kitieos nr. 4

3 Hala Sultan Tekke

Hala Sultan Tekke

Hala frumoasă Hala Sultan Tekke este situată pe partea vestică a Salt Lake Larnaca, la trei kilometri vest de centrul orașului Larnaca. Un loc important de pelerinaj pentru musulmani, această moschee îl onorează pe asistentul profet al lui Muhammad, Umm Haram, despre care se spune că a murit la acest loc după ce a căzut de la măgarul ei și un altar a fost dedicat mormântului ei în 645 d. Cr. construcția de moschei a fost construită de otomani și datează din 1816.

lui Larnaca Lac sarat este o rezervație naturală și în primăvară se pot vedea cu ușurință turme mari de flamingos și rațe. Banda de vară, apele se evaporă complet, lăsând în locul lor un strat alb de crustă de sare strălucitoare. Zona este inconjurată de o pistă de mers pe jos, care duce și la Hala Sultan Tekke și face o plimbare minunată după-amiaza. Datorită sistemului destul de haotic de transport al orașului Larnaca, este ușor să ajungeți la lac și moschee prin intermediul transportului propriu.

Locație: la 3 km vest de Larnaca

4 Muzeul arheologic

Muzeul Arheologic din Larnaca găzduiește o colecție de descoperiri din întreaga regiune înconjurătoare, care datează din epoca neolitică până în epoca romană. Prima sală afișează sculpturi, în special torsuri feminine și figuri de teracotă, în timp ce în cea de-a doua cameră se află colecția de ceramică din săpăturile de la Kition (numele vechi al orașului Larnaca) și Livadia, un sat la est de Larnaca, cu vase micenenești și o varietate de ornamente din bronz , argila și sticla. Există, de asemenea, unele artefacte neolitice din Choirokoitia și unele pahare din epoca romană. Deși colecția poate fi ușor haphazard și nu etichetate bine, merită să opriți aici, mai ales pentru a vedea figurile de teracotă, care sunt extrem de frumoase.

O scurtă plimbare de la muzeu este situl arheologic al Kition antică, în cazul în care o mare parte a colecției vine de la. Deși nu mai sunt multe de văzut, verificați rămășițele Zidurile ciclopeene și ruinele temple, care datează din secolul al XIII-lea î.Hr.

Adresa: Strada Plateia Kalogreon

5 Cetatea Larnaca

romenadei de pe litoralul Larnacului, acest fortăreață otomană, construită în 1625, a fost folosită ca principală linie de apărare a cetății otomane. Se află pe locul unui fort medieval mult mai devreme, din care nimic nu rămâne. În timpul perioadei coloniale britanice, fortul a fost transformat într-o închisoare. Astăzi, este acasă la micul oraș din Larnaca Muzeul Medieval și afișează o mică colecție de arme, precum și câteva fotografii alb-negru ale zonei locale. Urcând pe metereze oferă vederi bune în Marea Mediterană.

De-a lungul drumului este Larnaca Marea Moschee, care a fost odată Biserica Latină Sfânta Cruce și datează din secolul al XVI-lea. Merită să luați o privire în interiorul complexului pentru a verifica micul cimitir cu vechile sale pietre funerare înfrumusețate.

Adresa: Promenada Leoforos Athinon

6 Kamares Aqueduct

Kamares Aqueduct

Construită în 1746, acest apeduct impresionant la periferia orașului a asigurat aprovizionarea cu apă a orașului Larnaca până în anii 1930. Odată ce a făcut parte dintr-un sistem complicat de inginerie a apei, care a folosit o combinație de tuneluri și pentru a furniza apă în oraș, a fost construit conform ordinelor guvernatorului otoman local și a fost conceput pentru apeducte tipice din epoca romană. Astăzi, cele 33 de arcuri încă robuste care străbate câmpurile verzi sunt o priveliște impresionantă.

Veniți în seara când arcurile sunt aprinse sau în timpul zilei când oile sunt pășunate în câmpurile dintre arce. Puteți ajunge la arcuri, urcând pe orice autobuz urban care se îndreaptă în direcția K Cineplex.

Adresa: vechiul drum Larnaca-Limassol

7 Cartierul turc

Cartierul turcesc Alan Samuel / photo modificat

Cel mai interesant cartier din Larnaca pentru a explora, vechiul cartier turcesc (numit și Skala) începe la Cetatea Larnaca și se rostogolește spre sud într-o grămadă de benzi înguste. Desprinsă de populația turcă a orașului după invazia turcă a Ciprului de Nord în 1974, Skala a fost ignorată și a căzut în degradare de zeci de ani, dar a suferit recent o revigorare, deoarece comunitatea artizanală din Larnaca a început să își mute atelierele ceramice aici.

Pe măsură ce districtul a fost ignorat de către dezvoltatorii moderni, acesta își păstrează o mare parte din caracterul său tradițional cu cabane vopsite în alb, decorate frumos cu rame de ferestre colorate. Vino aici pentru a vedea un stil arhitectural de modă veche, care este dispărut rapid în stațiunile litorale din Cipru și pentru a parcurge magazinele de ceramică care apar în spatele benzilor.

8 plaje

plaje

Plajele din Larnaca sunt ambalate in jurul lunii mai pana in septembrie, cand localnicii si turistii se intalnesc la apa pentru a se racori. Plaja Finikoudes este înfășurată de-a lungul promenadei principale și, deși localizată în mod convenabil, este mai degrabă neinspirantă și este un pic de o strângere de sardine în sezonul de vârf de vacanță. Plaja Mackenzie (la două kilometri sud de centru) este mult mai plăcută și, în general, are mai mult spațiu pentru a vă arunca prosopul. Dacă totuși aveți propriul transport, este mult mai bine să mergeți ușor spre sud Plaja Cape Kiti (La 15 kilometri sud de Larnaca) sau Plaja Perivolia (la un kilometru sud de Cape Kiti Beach), care rareori atrag mai mult de o mână de sunbathers și sunt superb situat în golfuri izolate.

9 Mănăstirea Stavrovouni

Mănăstirea Stavrovouni

La vest de Larnaca, pe o stâncă încremenită, Mănăstirea Stavrovouni se află într-o izolație splendidă, cu priveliști panoramice superbe peisajul rural înconjurător. Înființată în anul 327 de către Împărăteasa Helena (mama împăratului Constantin), întreaga zonă montană a fost mult timp importantă în ritualurile religioase locale, iar în timpul perioadei greco-romane, la vârf a fost găzduit un templu care onorează Afrodita.

Împărăteasa Helena a sponsorizat clădirea mănăstirii în locul ei și a lăsat un fragment al Sfintei Cruci în posesia călugărilor mănăstirii. În acel moment, Cipru suferea sub o infestare de șerpi otrăviți, iar creștinii locali credeau că crucea sfântă instalată aici sub îngrijirea călugărilor a pus capăt plăgii șarpelui. În timpul atacurilor arabe din secolul al XV-lea, mănăstirea a fost arsă la pământ, iar clădirea actuală datează din secolul al XIX-lea. Fiți conștienți de faptul că femelele nu sunt permise în mănăstirea actuală – deși pot vedea terenurile, care au vederi uimitoare și pot vizita Toată Biserica Sfinților chiar în afara complexului. Vizitatorii de sex masculin însă sunt liberi să se rătăcească prin mănăstire și să exploreze interiorul încărcat de icoane. Vei avea nevoie de transportul tău pentru a ajunge aici.

Locație: la 40 km vest de Larnaca

10 Lefkara

 

Renumit pentru producția de dantelă, satul Lefkara, la vest de Larnaca, este un loc încântător de explorat, plin de arhitectură de conacuri minunat conservate, cafenele ciudate și un pachet de magazine cu dantelă, unde femeile locale stau în soare, de vânzare. Lefkara dantelă obține faima din povestea locală că Leonardo da Vinci a cumpărat o bucată de dantelă aici în 1481 pentru a fi folosit ca o cârpă de altar în catedrala din Milano. După ce ați terminat de cumpărături, aleile de bobină vă conduc Muzeul local Lefkara, care conține diorame ale vieții tradiționale locale și este plină de informații despre istoria satului. Apoi, mergeți pe Biserica lui Arhanghelos Mihail, care deține câteva picturi importante de pictură din secolul al XII-lea. Satul este dificil de accesat de către mijloacele de transport în comun, deci este mai bine să angajezi o mașină sau să iei un taxi aici.

Localizare: la 38 km sud-vest de Larnaca

11 Mănăstirea Agia Napa

Mănăstirea Agia Napa

In centru Agia Napa este această faimoasă mănăstire bizantină / venețiană, cunoscută și sub numele de „Fecioara de păduri”, care, legendă spune, a fost construită peste o peșteră în care o icoană a Fecioarei Maria a fost găsită de un vânător local. A fost una dintre ultimele clădiri ridicate în Cipru de venețieni.

Mănăstirea a fost înființată în secolul al XVI-lea de către o fiică nobilă venețiană, care a venit aici în căutarea unei retrageri retrase, după ce tatăl ei a refuzat să o lase să se căsătorească cu un bătrân. A construit două biserici, una catolică și una ortodoxă, ambele aflate acum sub același acoperiș. casa fântânilor în mijlocul curții a fost construită ca mormântul ei și poartă poze ale părinților ei, precum și un leu care călca un cerb.

Biserica a supraviețuit invaziei turcești otomane și nu a fost încă folosită în acea perioadă, deși a fost abandonată în secolul al XVIII-lea și a căzut în stare de disperare. Prin peretele sudic este o poartă cu o piscină privită de un imens sycamore smochin, despre care se spune că are 600 de ani. Există autobuze orare către Agia Napa din Larnaka, care vă părăsește chiar lângă mănăstire.

Adresa: Plateia Seferi (Piața principală din Agia Napa)

12 Cape Greco

Una dintre cele mai uimitoare panorame pe întreaga insulă și, cu siguranță, cea mai frumoasă excursie de coastă, Cape Greco, între Agia Napa și orașul Protaras, este punctul cel mai sudic al Ciprului și are o traseu fantastic de drumeții care vă duce de-a lungul stâncilor, chiar la vârful sudic al insulei. Întreaga zonă este un parc național și există bănci la îndemână amplasate la puncte de vedere, astfel încât să puteți sta și să admirați vederile.

 

Traseul de coastă începe în centrul Agia Napa oraș, iar tu pur și simplu te îndrepți spre sud pe strada Kryou Nerou până la capul de traseu. Întreaga cale durează trei ore și jumătate pentru a merge. Pe lângă calea de coastă, entuziaștii de flori sălbatice pot dori să exploreze diverse alte trasee de drumeții care se separă de calea principală, unde o multitudine de orhidee sălbatice cresc în primăvară.

Locație: la 50 km est de Larnaca

13 Plajele din Golful Agia Napa

Plajele din Golful Agia Napa

Cipru cele mai faimoase plaje sunt toate în partea de sud a insulei în jurul orașului Agia Napa. Cea mai cunoscută este Nissi Beach, o lungă întindere de nisip perfect alb, cu un izvor de insulă rock, chiar în larg, aflat pe partea vestică a orașului Agia Napa. Fiți conștienți de faptul că frumusețea Nissi înseamnă că poate deveni foarte aglomerată în timpul verii. Dacă încercați să scăpați de mulțime, mergeți la Plaja Kermia (la doi kilometri est de Agia Napa), care este mai mică, dar la fel de frumoasă, sau se îndreaptă spre Konnos Beach (două kilometri est de Kermia Beach), care este o alegere excelentă pentru familiile cu copii care doresc să intre în apă, deoarece marea aici este mai caldă decât în ​​altă parte.

14 Protaras

Protaras este una dintre stațiunile preferate de pe litoralul Ciprului pentru familiile aflate în vacanță. Plajele aici – în special Fig Tree Bay – au nisip alb fin și ape incredibil de clare și calme, care sunt minunate pentru copii să se strecoare în siguranță. Orașul în sine are o atmosferă ușoară departe de agitația stațiunilor mai mari, iar cei care petrec vacanța aici vin strict pentru zilele de plajă leneș. Biserica mică din Ayios Elias este pe un vârf lângă drumul principal spre oraș, iar dacă vă simțiți ca o urcare scurtă, summitul oferă vederi minunate de-a lungul întregii coaste. Călătoria cu autobuzul spre Protaras din Agia Napa durează doar 20 de minute, astfel puteți obține cu ușurință un autobuz din Larnaca spre Agia Napa și apoi spre Protaras, și puteți reveni la fel în aceeași zi.

Booking.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *