Modern technology gives us many things.

Idei de vacante pentru 1 Mai

0

Multi dintre noi visam la vacanta de 1 mai – prima dintr-un sir care ar urma sa deschida sezonul estival  – inca din diminețile urâte de iarnă, când trebuie sa ne ridicam fara niciun pic de chef din pat pentru a ajunge la serviciu sau la scoala. De câte ori nu ți s-a întâmplat să te gandesti atunci la vacanta, gândindu-te: „Las’ că vine ea vacanța de 1 mai. Nu mai e așa mult. Mai sunt doar x zile…!”?
Se spune ca ziua internațională a oamenilor muncii ar trebui sărbătorită cel puțin o dată pe weekend, 1 mai are ceva special: promite vara, multi dintre noi cautand sa petrecem aceste zile relaxandu-ne in locuri insorite, ba chiar sa deschidem sezonul de plaja! Dacă anul acesta te-ai hotărât să nu vrei să mai accepți invitația unui grătar undeva la marginea orașului și parcă nici litoralul românesc nu-și mai dezvelește seducător coapsa îmbiindu-te la pierderea minții, ascultă cu luare-aminte! Că noi ne-am strâns la sfat, am cercetat și am strâns cele mai bune oferte către destinațiile indisputabile unde să te recompensezi pentru cele 200 și ceva de zile pe care le muncești în fiecare an.

City break în Amsterdam

De ce Amsterdam? Poate că nu din cauza limbii melodioase precum un cântec de pasăre. Și parcă nici rânjetul diabolic al păcatelor nu mai e un motiv suficient – că doar avem o vârstă, ce Dumnezeu! Ci mai degrabă pentru că aici nu ai nicio șansă să te simți străin; atâtea culori de piele, religii și culturi încât nu vei crede despre tine altceva decât că ai fost turnat în peisaj. Oricine și oricum ai fi.

Ca să nu mai vorbim că dacă ar trebui să nominalizăm o singură lună pe an cu titlul de cea mai potrivită pentru mers în Amsterdam, n-am sta pe gânduri și am striga în cor MAI. Asta pentru că gălăgia de lalele date în floare și șansa de a lăsa umbrela acasă pentru că prea mulți nori nu se arată, nu sunt de colo în această margine de continent. Alătură-te unui tur gratuit de 2.5 ore pentru a înțelege de la bun început cum stă treaba cu arta, istoria și arhitectura orașului sau optează pentru alt tur (tot gratuit) de 1.5 ore în zona Red Light District și descoperă cultura acestei zone atât de controversate.

Și apropos, dacă tot suntem aici și te interesează, vizitează Cannabis College, o organizație nonprofit care oferă tot soiul de sfaturi pentru a avea o experiență pozitivă a fumatului. Poți încerca un vaporizator, poți vedea cum se cresc plante uriașe de marijuana și vei primi cele mai bune indicații legate de coffee shopurile din oraș. Au și un magazin de suveniruri ca să te întorci cu ceva ce știi că îi va plăcea prietenului mai leneș din gașcă, veșnic tolănit pe canapea.

Vacanta în Tenerife

Da, oricât ne-am închipui de creativo-alternativi, nu putem înfățișa o altă metodă de a întâmpina vara decât tolăniți pe-o plajă cu păhărelul în mână. Dar dacă ai impresia că te lăsăm să pleci cu același clișeu în cap, cum că Tenerife ar însemnă doar plajă, asta vrea să zică că nu ne cunoști și n-am făcut nicio treabă.

Obligatoriu de văzut vulcanul Teide, cel mai înalt vârf din Spania și dintre toate insulele atlantice; de fapt, ce să mai tura-vura, este al treilea cel mai mare vulcan al planetei! A fost declarat Patrimoniu Mondial Unesco și se află în Parcul Național din Santa Cruz de Tenerife.

Dacă ai crezut vreodată despre tine că ai ghinion, vizitează Garachico și află cât nenoroc poate avea o așezare ce, în secolul XVIII, era cel mai important port al insulei, dar, bătut fiind de soartă, ciumă, inundații, furtuni și erupții vulcanice pe deasupra, a rămas acum un sat mic, dar fermecator, în care lava vulcanică a lăsat cel puțin un lucru frumos – piscinele naturale.

Pentru câteva ore de liniște cum numai la depărtări cosmice de orașe poți afla, fă o vizită satului Masca. Se spune cum că ar fi cel mai frumos sat al insulei și se ajunge aici cu autobuzul, mergând pe un drum șerpuit și încadrat de peisaje la care să te uiți și să nu te mai saturi. Masca este locul căruia 100 de suflete alături de mii de cactuși, palmieri și lămâi îi spun „casă”. Iar când te uiți în zare, vezi oceanul. Și dacă îți continui drumul, ajungi la el.

Puteti planui singuri o vacanta in Tenerife, pretul biletelor de avion fiind in limite rezonabile si cu siguranta va va costa mai putin decat va imaginati la prima vedere. Din Bucuresti sunt zboruri directe catre Tenerife operate de compania low cost WizzAir, pretul pornind de la 90-100 euro dus-intors (daca le achizitionati din timp!), iar cazare gasiti lejer cu preturi pornind de la 35-40 euro/noapte pentru o camera dubla.

Daca v-ati hotarat pe ultima suta de metri si biletele de avion de la WizzAir Bucuresti – Tenerife sunt foarte scumpe, mai aveti la dispozitie varianta cu escala (Milano, Barcelona, Valencia), de multe ori pretul cu escala fiind chiar la jumatate.

City break în Porto – Portugalia

Nimeni nu va putea nicicând să te condamne dacă alegi să îți petreci vacanța de 1 mai/viața într-unul din însoritele orașe ale Portugaliei. Nimeni! Oricum, dacă vrei să știi ce să NU faci ca să nu ucizi din fașă o eventuală amiciție cu cei de prin partea locului, ascultă cu luare aminte: NU spune că preferi Lisabona, NU îi întreba de ce nu vorbesc spaniolă și NU le spune că nu-ți place mâncarea portugheză. În rest, nu ai cu ce să o dai în bară.

Dacă ești pe stilul dansatului până te părăsesc picioarele și comandatului de pahare de până ai impresia că, în tot timpul pe care l-ai petrecut lungindu-ți gâtul după bar, aveai vreme berechet să-i povestești barmanului toată viața, Porto-i locul. În weekenduri vei găsi străzile pline de oameni care-și sorb licorile în aer liber, dar aproape în orice zi a săptămânii poți găsi un bar deschis.

Café au Lait de pe Rua Galerias de Paris, de exemplu, au deschis în fiecare zi între 22:30 și 04:00, pun muzică electronică și invită DJ. Dacă nu le ai cu electronica, aruncă un ochi după ușa barului Tendinha Dos Clérigos; foarte probabil să ți se prăvălească în poală câțiva petrecăreți care au exagerat cu paharele, dar hei, au muzică de dans și e deschis de miercuri până sâmbătă, de la 00:00 la 06:00. După ce-ți revii din mahmureală, iar aburii vinului de Porto încep să se risipească ușor-ușor, îndreaptă-te agale către Piața Bolhão și comandă una din pâinile tradiționale (Broa de Avintes sau Pão de Montalegre), un bacalhau (obligatoriu), întreabă unde poți găsi, ca desert, niște Ameixas de Elvas (un soi de prune gătite timp de câteva zile și delicioase), iar dacă mai ai loc în stomac, cere câteva recomandări de brânzeturi vânzătorilor, prietenoși ca o zi de primăvară.

Vacanta în Marrakech, Maroc

Oi fi auzit, n-oi fi auzit, noi ne facem datoria și-ți spunem: Marrakech este un oraș aflat în inima Marocului, de-un exotism extrem și genul de destinație despre care se spune că îți deschide mintea.

Plimbarea prin Medina (sau Centrul Vechi al orașului) este o experiență absolută care-ți va rămâne impregnată mult timp în materia cenușie. Uită de hartă în vreme ce îi străbați străduțele și nu îți alege tocmai ăsta drept momentul în care să-ți impresionezi jumătatea cu orientarea ta în spațiu. Pierde-te mai degrabă cu tot elanul printre construcțiile antice, prăvăliile și casele Medinei, ascultând povestea a sute de ani de civilizație urbană pe care o deapănă această frontieră de cultură islamică.

Dacă și tu ești un călător gurmand (cum, de altfel, ai firescul drept de a fi), vei găsi bucătăria marocană cu nimic mai prejos de calificativul „încântătoare”. Oprirea la unul din restaurantele liniștite situate pe diverse acoperișuri îți va oferi prilejul să iei o binemeritată pauză de la forfota tipică Medinei, în timp ce dai ocazia ochilor să pătrundă din depărtare Munții Atlas, Moscheea Koutoubia sau, pur și simplu, arhitectura îmbrăcată în istorie până la ultimul centimetru de piele. Pentru priveliști ce se lasă cu tăieri de suflu și o masă așa cum trebuie să fie, recomandăm Restaurantul Nomad.

City break în Edinburgh, Scoția

Edinburgh pare orașul inspirației absolute; poate sunt doar coincidențe sau poate există ceva în aer care ajută la înmulțirea neuronilor ca după ploaie (asta trebuie să fie… ploaia). Vorbim despre faptul că acesta este orașul unde au fost scrise întâiele manuscrise Harry Potter, „Avuția națiunilor” al lui Adam Smith, locul unde Charles Darwin s-a școlit înainte să scrie despre Originea Speciilor, la aceeași universitate unde a fost clonat primul animal – oaia Dolly. Așadar… dacă de-o viață tot plănuiești să scrii o carte și nu treci de prima pagină, poate ar trebui să respiri ceva aer de Edinburgh.

Înainte de o porni în vacanța ta de 1 mai, ia aminte la faptul că acest oraș scoțian nu este tocmai raiul celor pentru care sportul înseamnă întoarcerea de pe o parte a alta a patului sau târârea posteriorului până în mașină. Nu, dom’le! În ciuda terenului abrupt, Edinburgh aparține pietonilor și bicicliștilor. Și asta-i foarte bine pentru că doar picioarele te pot conduce către ascunzișurile orașului, tunelele, scările, grădinile secrete și toate cele ce impregnează atâta personalitate orașului.

Deși barurile și whisky-ul scoțian sunt o tradiție și un lucru obligatoriu de cunoscut, nu te grăbi să te năpustești asupra lor înaintea apusului; nu vrei să te uite Dumnezeu pe te miri unde și să pierzi spectacolul oferit de natură în cârdășie cu arhitectura. Iar dacă mai pune și vremea umărul și se-arată îngăduitoare, te vei surprinde scăpărându-ți dintre buze un „aș vrea să nu se termine niciodată”. După ce termini cu romantismul și cu udatul ochilor, alege barul Sandy Bells pentru o muzică scoțiană folk live.

City break în Florența, Italia

Florența, capitala regiunii Toscana, este orașul perfect pentru a petrece cele câteva zile (poate prea puține…) de concediu, iar perioadă mai bună de a ajunge aici decât luna mai nici că există. Și, deși vei constata că acesta nu-i locul unde viața de noapte să se simtă tocmai în largul ei, puține orașe ung mai dulce sufletul la auzul sticlelor de vin deschise sau la citirea baladelor numite menù di pizza e gelato. Și că veni vorba, Il Mercato Centrale este locul perfect pentru o gustare rapidă, delicioasă și ieftină. La etaj se gătesc preparate cu nemiluita (inclusiv pizza la 8 euro), în vreme ce la subsol e mai pentru cadouri cu care să trezești invidia în cei care au rămas acasă la mici și bere (brânzeturi, carne și sticle de vin mai scumpe).

Totuși, cel mai important aspect al orașului este arta (sau cel puțin asta să povestești la întoarcere, indiferent de cât timp ai petrecut în fața standurilor cu mâncare: „Ce pizza? O artă ce n-ai văzut, domnule… ăsta da renascentism…”). În secolul 15, familia de bancheri Medici a preluat în mod neoficial conducerea orașului, contribuind semnificativ la dezvoltarea sa artistică, prin sprijinul celor de teapa lui Michelangelo, Botticelli sau Leonardo da Vinci. Asta îți va da probabil senzația că te plimbi printr-un oraș-muzeu. Piața Michelangelo, Piața della Signoria, Grădinile Boboli, Ponte Vecchio sau Domnul din Florența…să nu dea sfântul să-ți scape vreunul nevăzut.

Vacanta in Dubrovnik, Croația

Dacă, atunci când te gândești la Croația, imaginația te poartă în locuri ce seamănă cu orașele italiene de țărm, doar pentru că amândouă sunt udate de apele adriatice, ei bine, te înșeli.

Dubrovnik nu seamănă cu niciun alt oraș pe care l-ai văzut până acum și să nu crezi că i se spune Perla Adriaticii degeaba. Acest oraș încărcat de ziduri de secol 11 a trecut prin aceleași neajunsuri istorice produse de Imperiul Otoman, având însă de înfruntat și lăcomia venețienilor și fiind învinși, în final, de Napoleon. De fapt, statul croat în sine există de puțin peste un sfert de secol.

Mai cunoscut în ultima vreme datorită scenelor din Game of Thrones filmate aici, Centrul Vechi al orașului este înscris pe Lista Patrimoniului UNESCO (nota bene: barul D’Vino Wine de aici îți va da o fericită idee despre ce știu să facă oamenii ăștia cu strugurii). Ca să te simți mai în vacanță ca nicăieri, profită de vecinătatea Mării Adriatice și a Insulelor Elafiti (la pachet cu cafenelele, kayakurile, grădinile botanice și localnicii prietenoși) și închiriază o cursă cu barca de la Dubrovnik Daily Sailing (care include o masă la unul din restaurantele locale).

Vacanta in Cipru: Paphos sau Larnaca

In Cipru se poate face plaja inca de la mijlocul lunii aprilie, cand temperaturile diurne depasesc lejer 25C, vremea fiind excelenta pentru a te rasfata sub soarele de inceput de Mediteranei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.