Florenta – orasul Renasterii
Numită și “orașul Renașterii” sau “Atena Evului Mediu”, Florența (Firenze) este capitala Toscanei, regiune aflată în centrul Italiei și cunoscută pentru moștenirea sa culturală, tradiții, peisaje și unele dintre cele mai frumoase podgorii. Numeroase localități din Toscana fac parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO, pe listă regăsindu-se centrul istoric al Florenței, dar și zona veche din Siena, San Gimignano și Catedrala din Pisa.
Orașul, fondat în anul 59 î.Hr., ajuns la cel mai mare nivel de prosperitate în perioada Renașterii, atrage azi milioane de turiști anual, sosiți aici pentru a călca pe urmele lui Dante, Galileo și Michelangelo, sau pentru cumpărături sau fotbal. Principala atracție o reprezintă numeroasele muzee și galerii de artă (Galeria Uffizi, Galleria dell’ Accademia), sau Domul din Florența, a patra catedrală ca mărime din Europa, de grădini și piațete.
Florența este un oraș înconjurat de dealuri și străbătut de râul Arno, iar clima sa este una temperat-umedă, cu influențe mediteraneene, verile fiind foarte calde, în timp ce iernile sunt reci și cu precipitații. De aceea, perioada ideală pentru o vizită la Florența să fie cuprinsă între lunile septembrie-octombrie și aprilie-mai. Pe de altă parte, dacă alegi luna mai (sau octombrie), rezervă biletele din vreme, pentru că aceasta este și perioada preferată de cei mai mulți turiști.
Cum planifici o vacanță la Florența
Pentru mulți, o vizită la Florența este adesea legată de o vacanță mai lungă în Toscana, cu toate că orașul nu este cu nimic mai prejos decât regiunea, în ansamblul ei. Florența poate fi și destinația unui city break, însă două zile ar putea să nu fie suficiente, dacă plănuiești să treci pragul cât mai multor muzee și galerii.
Se poate realiza o planificare a vacanței fără prea mult ajutor din partea agențiilor de turism, asta pentru că poți găsi la fața locului servicii foarte bune, cum ar fi tururile organizate pentru turiștii care se află pentru prima dată la Florența – informative, dar și relaxate, lăsând suficient timp pentru o degustare de vin sau gelato.
Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, în două-trei zile poți vedea cele două piețe principale (Piazza del Duomo și Piazza della Signoria), galeriile Uffizi, Galleria dell’Accademia, Ponte Vecchio, Palatul Pitti și Grădinile Boboli, principalul parc al Florenței.
O vizită mai lungă îți lasă timp să te oprești și la muzeul Bargello, unde poți admira sculpturi precum David al lui Donatello, bisericile Santa Croce și Santa Maria Novella, capelele Medici și Palatul Medici-Riccardi, dar și în zonele tradiționale, la tarabe, magazine de antichități și de modă. Orașul este recunoscut pentru industria sa textilă, în special produse din piele, dar și pentru cafenele, restaurantele care servesc bistecca alla fiorentina, gelaterii și wine bars unde ți se aduce un pahar de Chianti.
De asemenea, ai timp acum să vizitezi împrejurimile, adică Toscana, de neratat fiind regiunea Chianti și localitățile Siena, Montalcino, San Gimignano și, desigur, Pisa.
Atractii si obiective turistice in Florenta
Spre deosebire de Roma, unde îți poți organiza vizita urmând diferite tururi tematice, la Florența nu ai nevoie de prea multe planuri, pentru că mare parte dintre obiectivele turistice de neratat sunt concentrate pe o distanță mică, în zona veche.
● Domul din Florența reprezintă, de obicei, prima oprire, asta pentru că de aici poate începe traseul spre alte obiective renumite și tot aici îți poți savura cafeaua în zori. Piazza del Duomo găzduiește catedrala, ale cărei lucrări de construcție au fost încheiate în 1436 de Brunelleschi, împreună cu clopotnița (Campanile) proiectată de Giotto și Baptiserul, cea mai veche clădire din Florența. Principalul punct de atracție îl reprezintă însă porțile Baptiserului, numite de Michelangelo “porțile Paradisului”.
● În zonă, vei găsi și biserica Orsanmichele, Casa lui Dante, dar și Muzeul Bargello, unde se află numeroase sculpturi celebre.
● Următoare oprire poate fi în Piazza de la Signora, unde se află Palazzo Vecchio, fosta casă a Marelui Duce Cosimo I, astăzi sediul administrației locale, urmată de o vizită la Galeriile Uffizi și o plimbare pe Ponte Vecchio. Galeriile Uffizi găzduiesc poate cele mai importante picturi ale Renașterii, aici regăsindu-se lucrări de Titian, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli, Caravaggio, dar și Rembrandt.
● În direcția opusă, dar nu foarte departe se află un alt muzeu celebru – Galleria dell’ Accademia, unde vizita este aproape obligatorie, asta pentru că aici se găsește ceea ce mulți consideră a fi cea mai frumoasă sculptură a Renașterii – David, al lui Michelangelo, operă creată dintr-un singur bloc de marmură, pe care alți sculptori nu reușiseră să îl sculpteze nicicum.
● Palazzo Pitti, alături de care se află Grădinile Boboli, reprezintă un alt obiectiv care nu trebuie ratat. Sălile impozante și colecția de picturi, dintre care numeroase lucrări semnate de Rafael, fac din acest loc unul căutat de foarte mulți turiști.
Buget de vacanță la Florența
Florența poate fi o destinație accesibilă, indiferent dacă vizita este una culturală, sau romantică sau, una exclusivistă, dacă ajungi aici pentru shopping, cu toate că vei găsi și multe magazine cu chilipiruri.
Iată ce cheltuieli poți lua în calcul:
● Cu Blue Air, poți ajunge pe aeroportul din Florența (FLR) în aproximativ 2 ore, cu plecare din București sau Iași, o altă variantă fiind zborurile spre Roma, de unde poți lua trenul spre destinația finală.
● Odată ajunși aici, vei folosi foarte puțin transportul în comun, Florența fiind unul dintre orașele pe care le poți descoperi la pas. Companiile de transport local sunt ATAF și LI-NEA. Biletul costă 1,20 euro și poate fi cumpărat de la chioșcurile de ziare, dar și din orice magazin care afișează autocolante ATAF. Biletul este valabil timp de 90 de minute și trebuie validat la îmbarcarea în autobuz. Dacă preferi biletele pentru 3 sau 7 zile, acestea costă 12, respectiv 18 euro.
● Prețul biletelor de muzeu variază, cardul de 72 euro asigurându-ți intrarea la muzeele importante, printre care Uffizi și Galleria dell’ Accademia, în decurs de 72 de ore. De asemenea, trebuie să știi că în prima duminică a fiecărei luni, intrarea este gratuită.
● În ceea ce privește cazarea, Florența are oferte pentru toate buzunarele, de la hoteluri, până la hosteluri și varianta Airbnb.
Mancarea la Florenta
Se spune că principalele elemente ale bucătăriei locale sunt pâinea, vinul, uleiul de măsline și friptura de vită (bistecca alla fiorentina), gătită deasupra unui foc de cărbuni.
Bucătăria florentină cuprinde, și alte specialități interesante, printre care: porchetta, o ruladă de porc umplută cu ierburi aromate; ribollita, o supă tradițională cu legume și pâine uscată; panini con lampredotto, o combinație neobișnuită dar foarte gustoasă de chifle cu măruntaie; crostini toscani, adică felii de pâine prăjită unse cu pate de pui, peste care se poate adăuga prosciutto sau salam și panzanella, o salată de vară alcătuită din roșii, pâine, ceapă, pătrunjel și un dressing obținut din oțet și ulei de măsline.
Informații utile despre Florenta
● Este important să rezervi din timp biletele de intrare la muzee, mai ales dacă ajungi la Florența în perioada de vârf (mai-septembrie).
● Cardul turistic de 72 de ore, contra unui cost de 72 euro, se activează la prima intrare într-un muzeu și le permite accesul și copiilor cu vârsta mai mică de 18 ani.
● Un loc excelent pentru fotografii este Piazzale Michalangelo, piață aflată pe una dintre colinele Florenței, care oferă o vedere cuprinzătoare asupra întregului oraș. Poți ajunge aici la pas, sau cu autobuzele 12 și 13, care pleacă din centru.