Modern technology gives us many things.

Curiozitati despre Israel

0

Desi este o tara relativ mica din punct de vedere al suprafeței, Israel are un potențial turistic extraordinar. Aproape oriunde ai călători în această țară din Orientul Mijlociu, vei întâlni situri istorice religioase, menționate în Biblie.

Daca vei alege sa mergi in vacanta in Israel, vei descoperi numeroase situri din epoca romana, dar și peste ruine care își au originea acum multe mii de ani. Iar dacă istoria si arheologoa nu te încântă foarte tare, in Israel sunt câteva plaje excelente, posibilități de distracție și există o sofisticată viata culturală. 

Cauti cazare ieftina in Israel?

Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Israel! Cel mai mic pret garantat!Booking.com

1. Cele mai vechi cimitire din lume, încă funcţionale, sunt cele de pe Muntele Măslinilor. Credinţa evreiască spune că morţii de aici vor fi primii înviaţi la venirea lui Mesia, prin urmare, locurile de veci sunt foarte râvnite. În 2009, un grup de real-estate francez a cumpărat o jumătate de hectar de pământ pe munte, cu 24 de milioane de dolari, cu scopul de a face un cimitir pentru VIP-uri. Un loc de veci cu lăţimea de 60 de cm poate costa și 50.000 de dolari, dacă se află în proximitatea mormântului vreunui rabin celebru.

2. Cel mai bun moment să vizitezi Sfântul Mormânt fără a sta la cozi uriașe e duminica dimineaţa, înainte de începerea liturghiilor din biserică (ora 6:30-7:30). Vei vedea adevărate procesiuni religioase de preoţi și călugări și te vei putea ruga în voie în faţa mormântului sfânt, pe fundalul sonor al cânturilor bizantine.

3. Israelul produce o mulţime de vinuri foarte bune, din cele mai vechi timpuri, după cum putem afla și din episodul „Nunta din Caana Galileii” din Noul Testament. Tradiţia a fost bine întreţinută, căutaţi vinurile podgoriei Margalit, din Galileea, vestitul critic de vin Robert Parkwer le recomandă ca fiind unele dintre cele mai bune din lume.

4. Hatikvah (Speranţa), imnul naţional al Israelului, are versurile compuse de Naftali Herz Imber, un poet evreu născut în Galiţia, în timpul șederii lui la Iași. Compozitorul muzicii, Samuel Cohen, a mărturisit că s-a inspirat inclusiv dintr-o melodie românească, Carul cu boi.

5. Tel Aviv e supranumit capitala LGBT a Orientului Mijlociu pentru toleranţa unică în regiune de care se bucură minorităţile sexuale. Cea mai mare paradă „gay pride” de pe tot continentul asiatic are loc aici în fiecare an în luna iunie, cu peste 100.000 de participanţi, localnici și turiști.

6. Apa și condiţiile de climă din zona Mării Moarte ajută la ameliorarea psoriazisului.

7. Iarna poţi face plajă la Marea Roșie, ba chiar și la Mediterană sau Marea Moartă, dar și schi în Munţii Hermon. Aici sunt două piste de schi corespunzătoare pentru competiţiile olimpice, dar și trasee pentru începători.

8. În Israel sunt peste 250 de kibbutz-uri, niște comunităţi egalitariste în care membrii lor lucrează mai ales în agricultură. 1,5% din populaţia Israelului trăiește într-un asemenea loc. Pentru o experienţă autentică, puteţi să vă cazaţi într-un kibbutz contra cost sau puteţi deveni voluntar pentru o perioadă limitată de timp.

9. Deși hummus-ul a ajuns în România prin restaurantele turcești și arăbești, în Israel se consumă de două ori mai mult hummus decât în ţările arabe vecine. Acest fel de mâncare e considerat mâncarea naţională (neoficială). Să nu vă miraţi dacă varianta evreiască vine cu un ou fiert în farfurie, alături de pătrunjel tocat, și dacă e mai lichid decât fratele ei arăbesc.

10. Israelul e singura ţară din lume în care mamele au învăţat de la copiii lor limba oficială, ebraica. Asta, pentru că la fondarea statului s-a adoptat o limbă nefuncţională, antică, folosită numai în scopuri religioase. Imigranţii care au ajuns aici din Europa au învăţat și adaptat această limbă.

11. Safed (sau Tzfat) este „capitala mondială” a religiei Kabbalah, promovată de Madonna. E unul dintre orașele sacre ale iudaismului. Președintele palestinian Mahmoud Abbas este născut aici.

12. Israelul are cele mai multe muzee din lume pe cap de locuitor și e constant în top 10 ţări cu cetăţeni care deţin o diplomă universitară.

13. În Valea Arava există un curmal provenit dintr-o sămânţă găsită în fortăreaţa Masada și care a fost datată ca fiind din primul secol al erei noastre.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.