Modern technology gives us many things.

Costa Brava

0

Costa Brava este o regiune de coastă în nord-estul Spaniei, în provincia Girona. De la frontiera cu Franţa la Portbou şi până la sud de Blanes se întinde pe o porţiune de 200 km de coastă aspră, peşteri şi plaje care şi-au păstrat farmecul şi frumuseţea, în ciuda dezvoltării imobiliare intense în anii 1960 şi 1970. Dali, Picasso, Chagall si Man Ray s-au numărat printre artiştii captivaţi de satele de pescari de pe coastă şi de cerul limpede.
Cu relieful său accidentat, păduri de pin, golfuri ascunse, Costa Brava reprezintăuna dintre cele mai pitoreşti zone din Spania.

Mituri şi istorie
Dezvoltarea turistică a regiunii a început în anii 50, principala ocupaţie, pescuitul, trecând pe plan secund. Costa Brava a devenit o atracţie deosebită pentru turiştii englezi, dar şi din Europa nordică. Cu o climă deosebită în perioada de vară şi plaje excelente, turismul s-a dezvoltat continuu. Costa Brava are de asemenea un  patrimoniu cultural-artistic impresionant.

Teritoriile de pe Costa Brava au fost locuite de om încă din preistoric. Cu toate acestea romanii au fost prima civilizaţtie care şi-au pus cu adevărat amprenta asupra teritoriului prin înfiinţarea avanposturilor militare şi economice. La începutul sec.V pe când Imperiul Roman era în declin, presiunea triburilor germanice de către expansiunea mongolilor în ţinuturile lor au condus la patrunderea acestora pe teritoriul romanilor. Acest lucru s-a intensificat si în timp Spania a fost invadata de vandaliu, alani si suevi. Datorită locatiei sale nordice, Costa Brava a fost printre primele regiuni hispanice care a decăzut. Aceste popoare au fost la rândul lor, repede răsturnate de vizigoţi care au reuţit sa ramâna o perioada suficient de lungă.

În zilele noastre frumuseţea Costei Brava continuă să atragă turişti din toată lumea.  Ea a rămas printre destinaţiile preferate ale călătorilor pentru peisajele sale superbe, pentru renumele Barcelonei şi nu în ultimul rând graţie climei sale deosebit de plăcute, chiar şi în anotimpurile mai reci.

Flamenco 
Se spune că acest gen muzical specific andaluz – fericită îmbinare de cântec de chitară şi dans – este cea mai completă expresie a pasionalului suflet spaniol. Influenţele arabe, orientale şi tigăneşti s-au amestecat dând naştere acestui dans cât se poate de original. Indiferent de variaţiunile sale, scopul flamenco-ului este atingerea stării de „duende”, o comunicare intensă şi interactivă cu publicul, care participă la actul artistic prin strigăte apreciative.

Barcelona


Ce au în comun Picasso, Gaudi şi Dali? Ei bine, răspunsul este Barcelona. Toţi trei au locuit şi au creat în capitala catalană. În inima Cataloniei se află Barcelona, „un oraş de negustori, cuceritori şi oameni cu educaţie aleasă, rafinaţi, cărora le place luxul”. Puţine lucruri s-au schimbat de când aceste rânduri  au fost scrise într-un ghid de călătorie din secolul XIX.

Pentru mulţi dintre vizitatorii oraşului, Barcelona se confundă cu arhitectura unică a lui Gaudi. De numele lui sunt legate multe poveşti cu parfum de  legendă. Iată una dintre ele. La un an după începerea lucrărilor la o biserică neogotică, Gaudi e însărcinat să ducă proiectul la bun sfârşit. El schimbă toate planurile edificiului, şi prelungeşte termenele pe măsură ce şantierul avansează. Aceasta urma să fie Sagrada Familia, lucrarea în care Gaudi a investit cam tot ce mai avea: ultimii 16 ani din viaţă şi toţi banii câştigaţi. În final, barcelonezilor le-a rămas o construcţie fascinantă – însă neterminată – şi datoria morală de a o finaliza. Semnând diploma de arhitect a lui Gaudi, Elies Rogent spunea: „Cine ştie dacă am acordat această diplomă unui geniu sau unui nebun?” Ei bine, timpul ne-a dat răspunsul: Gaudi a fost unul dintre cei mai geniali nebuni ai veacului său.

Inima oraşului şi totodată principalul loc de promenadă, Rambla, concentrează cele mai ambiţioase proiecte arhitectonice din secolele xix şi xx. Iată câteva dintre ele: Casa Cusi, Casa Puig-Soler şi Casa Salleras construite în stil modernist şi Casa Bonaterra, Casa del Cafe Progres şi Casa Polideseia toate trei construite în stil neoclasic.

Figueres şi Girona


Atins de geniul lui Dali, Figueres nu are cum să te lase indiferent.

Nu trebuie ratat vechiul şi fermecătorul oraş Girona. În multe privinţe, aceasta poate fi considerată o Barcelona în miniatură, cu faleza sa riverană înlocuind faleza capitalei catalane. Din momentul în care a fost întemeiată, Girona a constituit un obiectiv strategic foarte important în regiune, iar luptele date pentru cucerirea şi apărarea ei au intrat în legendă.

Muntele şi Mănăstirea Montserrat 


La mai puţin de 50 de kilometri de Barcelona se află muntele sfinţit Montserrat. Cea mai interesantă rută pentru a ajunge dinspre capitala Cataloniei la această destinaţie este un drum spectaculos pe valea râului Llobregat.

Deopotrivă loc de pelerinaj şi rai al căţărătorilor şi mountainbike-rilor, locul are o frumuseţe naturală deosebită. Stâncile dezgolite sunt completate în mod armonios de lăcaşul de cult, împreună inducând o profundă senzaţie de austeritate şi de pace.

Nu trebuie sa ratati

1. Nu trebuie să rataţi o plimbare pe celebrul Bulevard Rambla. În timp ce veţi admira frumuseţea inconfundabilă a acestei artere catalane, veţi putea face şi shopping, aici găsindu-se atât magazine ale unor mari nume ale modei internaţionale, cât şi branduri de calitate ale designer-ilor spanioli.

2. În weekend veţi putea admira spectacolul inedit oferit de Fântâna Magică, în Plaça d’Espania din Barcelona. Fântâna atrage sute de vizitatori care urmăresc fascinaţi timp de 15 minute formidabilul spectacol de lumină, apă şi muzică. În acelaşi timp, Palatul Naţional, extrem de sofisticat iluminat, oferă un fundal magnific.

3. O vizită la Montserrat, important centru spiritual creştin, vă va oferi ocazia să vă rugaţi la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, statuie supranumită La Moreneta.

4. Nu ratați cel mai original muzeu din Catalonia Muzeul – Teatru Dali din Figueres. Dali a decis să construiască  muzeul pe ruinele Teatrului Municipal, distrus în secolul XIX în războiul civil din Spania.  Este cel mai mare obiect suprarealist din lume.

5. Cei care doresc să înveţe lucruri noi în concediu, pot începe cu câteva mişcări de flamenco. Timizii vor putea să se rezume la a viziona un astfel de spectacol, însă toată lumea trebuie să încerce măcar un pahar de sangria, împreună cu mâncăruri tradiţionale spaniole precum paella (orez cu fructe de mare) sau tortilla (cartofi, ou și ceapă prăjite în tigaie sub formă de omletă)

Plaje si sporturi acvatice pe costa Brava

Plaja şi sporturi acvatice
Costa Brava are unele dintre cele mai bune plaje din Spania. Cele mai multe dintre ele sunt premiate cu Steagul Albastru şi sunt păstrate foarte curate. Majoritatea dintre cele mai cunoscute plaje sunt cu nisip auriu, dar există si plaje cu pietricele şi prundiş sau chiar stâncoase pentru pasionaţii de snorkeling. Cele mai cunoscute plaje de pe Costa Brava sunt cele din:

Tossa de Mar: Playa de Menuda, Playa Platja del Reig,  Playa Platja Gran, Playa Es Codolar

Lloret de Mar: Playa Lloret de Mar, Playa Fenals, Playa La Boadella, Playa Santa Christina, Playa Canyelles

Pineda: Playa de Pineda

Santa Susana: Playa de Santa Susana

Calella: Playa Gran de Calella, Playa Garbi, Playa Les Roques

Malgrat: Playa de Malgrat

Blanes: Playa Sabanell, Playa Cala de Sant Fransesc, Playa de Blanes

Roses: Playa Montjoyi, Playa Santa Margarida, Playa Punta, Playa de Roses

Cazare pe Costa Brava

Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare pe Costa Brava – Spania:Booking.com

De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
Sunt o descriere. Dă clic pe butonul editează pentru a modifica acest text.

Ce si unde mananci pe Costa Brava?

Bucătăria de pe Costa Brava combină perfect  cel mai bun peşte si carnea cu legume proaspete. Cele mai rafinate mâncăruri, cele mai gustoase, proaspete si naturale sunt rezultatul acestor combinaţii.

Printre cele mai cunoscute feluri de mâncare se numara carnea de pui cu raci, tocana de peşte, fructele de mare şi chiftele cu creveţi.

Selecţia de mancaruri pe care le poti incerca in vacanta ta pe Costa Bravadin este destul de diversificată, gustul fiind diferit in fiecare regiune.

Shopping pe Costa Brava

Blanes este cel mai important centru comercial al regiunii care se mândreşte cu peste 650 de magazine, inclusiv centrul comercial al oraşului. Dacă sunteţi pasionaţi de cumpărături vă veţi simţi ca în paradis aici. Pe lângă magazinele sclipitoare exista şi alte mărfuri oferite de pieţele sale. Pentru fructe şi legume, oamenii de la ţară se adună să-şi vânda produsele în Passeig de Dintre. Aceste pieţe sunt deschise în fiecare dimineaţa de luni pâna sâmbată. Pe de alta parte, după-amiaza, piaţa oferă o mare varietate de peşte proaspăt de la Fish Market. În serile de vineri  şi sâmbătă Piaţa Municipală din strada Mas Enlaire este plina cu peste 100 de standuri de vânzare de alimente şi alte produse esenţiale. În afara de Blanes, Costa Brava este renumită pentru luxoasele sale centre comerciale raspândite peste tot în regiune.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.