Modern technology gives us many things.

Ciocanesti, traditia oualelor incodeiate in Bucovina

0

Comuna Ciocanesti din Suceava, Bucovina este declarata muzeu in aer liber, pentru caracterul sau unitar si unic in tara, pentru farmecul deosebit al locurilor, dar si pentru oamenii primitori si prietenosi.

Pitorescul sat se remarca prin motivele nationale traditionale care se regasesc peste tot in zona, dar mai ales pe fatadele caselor pictate cu migala si cu deosebit talent. Regiunea este o oaza de frumusete traditionala in Carpatii Romaniei, un loc din ce in ce mai accesat in mare parte de romani, dar si de strainii care ne viziteaza tara.

Odata cu venirea Pastelui, satul de poveste din Inima Bucovinei imbraca haine de sarbatoare, iar traditiile vechi de mii de ani sunt pastrate chiar si acum cu sfintenie. Cea mai importanta traditie din regiune este aceea a incondeierii oualor, nu exista satean care sa nu cunoasca amanuntele acestei indeletniciri nobile.

Cu cateva zile inainte de sarbatorile pascale, gospodinele incep sa pregateasca bucate traditionale si picteaza oua cu o indemanare deosebita. Daca in trecut, satenii pictau cateva zeci de oua pentru familiile lor, acum ei picteaza cateva sute pe care le vor expune cu mandrie la targurile de profil ce se organizeaza in fiecare an.

Tehnica incondeierii nu este deloc usoara, sunt necesare anumite abilitati printre care rabdarea si concentrarea sunt cele mai importante. Pana la momentul final, atunci cand coaja oului se transforma intr-o opera de arta, sunt de parcurs mai multi pasi intermediari care vor duce la crearea unui model perfect.

Atunci cand creaza, satenii se inspira din motivele de pe costumele populare, din formele geometrice care le imbraca locuintele, sau chiar din viata traditionala din satul sucevean. Aceste imagini splendide sunt expuse cu mandrie pe ouale de Paste, o traditie veche de mai bine de 100 de ani tot mai apreciata de intreaga lume.

La momentul actual, in Ciocanesti exista multe locuri de cazare pentru turistii care vor sa cunoasca indeaproape aceste traditii unice. Cele mai cautate si mai apreciate sunt pensiunile construite in stil traditional, cu camere precum sunt si cele din locuintele satenilor, decorate cu obiecte vechi de o insemnatate aparte.

Zona este vizitata mai ales in timpul sezonului cald, atunci cand peisajul rural si frumusetile zonei sunt subliniate de lumina aurie a soarelui. Tot in timpul verii au loc o multime de festivaluri de muzica sau dansuri populare, sau expozitii cu obiecte traditionale vechi, pastrate si astazi in perfecta stare. Anul 2014 este momentul in care comuna suceveana a primit o distinctie aparte, titlul de “Satul Cultural al Romaniei 2014”.

Ciocanesti este unul dintre cele mai frumoase sate traditionale de pe teritoriul Romanei, zona care s-a evidentiat prin modul in care locuitorii au stiut sa pastreze neschimbate traditiile vechi de mii de ani.

Cum se incondeiaza ouale

Primul pas pentru a realiza oua incondeiate este scoaterea continutului cu ajutorul unei seringi. Dupa ce oul a fost spalat si in interior, gaura se acopera cu ceara.

Se pregateste initial si ceara de albine, care se asaza pe o sursa de caldura, astfel incat sa se mentina lichida.

Picturile de pe oua reprezinta nenumarate momente din viata taranului roman, fie unelte din gospodarie sau chiar motive zoomorfe.

La incondeierea oualelor sunt folosite doar culori de natura vegetala. Pe zonele de pe suprafata oului care raman albe se adauga ceara pentru a impiedica patrunderea culorii.

Se pot aplica straturi succesive de culori, avand grija ca partea de culoare ce nu trebuie sa fie acoperita sa fie data cu ceara deasupra, lasandu-se circa un sfert de ora pentru ca fiecare culoare sa intre in ou.

Pentru a realiza oua incondeiate traditional modelul se deseneaza pe ou, acesta fiind introdus intr-o baie de vopsea galbena, dupa care pe culoare se completeaza modelul dorit. Apoi, se introduce in vopsea rosie si se realizeaza modelele pe culoarea rosie.

La final oul se introduce in flacara si se sterg randurile de vopsea aplicate anterior, pentru ca acolo unde s-au aplica modelele cu culori sa ramana doar acestea.

O ultima etapa a incondeierii oualor se refere la tinutul la cald, pentru a se indeparta si ultimul strat de ceara. Se va sterge cu o carpa si se unge cu ulei pentru a-l face sa straluceasca.

Ouăle încondeiate cu motive brănene au altă tehnică, folosindu-se ceară colorată, cu ajutorul căreia se fac modelele inspirate din viața de zi cu zi și chiar din amintiri personale: căsuțe tradiționale, căpițe de fân, țărani ce vin cu grebla de la muncă ori taie lemnele, plecatul oilor la munte, motive de pe costumele tradiționale și covoarele țărănești, crucea Paștelui, cetina bradului, spicul grâului, berze ce se întorc primăvara, Steaua, roata carului, clopotele bisericii, ferul plugului ori hora țărănească.

Simboluri pe care le regasim la ouale incondeiate

Fiecare desen de pe un ou incondeiat are o semnificatie aparte. Chiar si numarul de linii, forma lor, simbolizeaza un element al naturii sau un concept.

De exemplu, o linie dreapta verticala desenata pe un ou incondeiat semnifica viata. O linie orizontala este reprezentarea mortii. O linie dreapta dubla se refera la eternitate, in timp ce o linie cu dreptunghiuri face referire la cunoastere.

Spirala este la randul ei un simbol al eternitatii, in timp ce spirala dubla se refera la legatura din viata si moarte.

Traditii despre ouale incondeiate

Ouale incondeiate erau oferite drept cadou de catre tarani cand mergeau cu marfa la oras, in preajma Sarbatorilor Pascale.

Un alt aspec demn de retinut este ca ouale incondeiate pot fi realizate doar pe oua de gaine si de gasca. Cele de rata nu sunt potrivite deoarece vopseaua nu se prinde la fel de bine.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.