Modern technology gives us many things.

Cazanele Dunarii – Obiective turistice de vizitat

0

Cazanele Dunarii sunt situate in Parcul National Portile de Fier fiind cea mai frumoasa si spectaculoasa zona din Defileul Dunarii. Aici fluviul se ingusteaza pana la putin peste 200 de metri in latime si pe o distanta de 7,4 km castiga in viteza si adancime doar pentru ca mai apoi sa se deschida larg in fata ochilor. Este o priveliste de vis ce vine insotita de multe atractii turistice.

Cand vorbim despre Cazanele Dunarii ne referim la partea cea mai ingusta a fluviului din intreaga distanta pe care Dunarea o parcurge de la intrarea in Romania. Regiunea este impartita practic in doua sectoare. Cazanele Mari in lungime de circa 4 km, care sunt incadrate de muntii Ciucarul Mare pe malul romanesc si Veliki Strbac pe malul sarbesc si Cazanele mici, de doar 3 km lungime, care sunt si ele incadrate de masivele Ciucarul Mic si Mali Strbac.

Intreaga regiune de la Cazanele Dunarii a fost declarata Rezervatie Naturala inca din 1980 de cand dateaza hotararea Consiliului Judetean Mehedinti care acopera o arie de peste 200 de hectare. Aici flora este in mare parte formata din plante si copaci cu caracter central european dar mai exista si numeroase plante specifice ariei submediteraneene. Aici se gasesc plante protejate de lege si specifice acestor locuri: clopoteii cazanelor, laleaua cazanelor sau stanjenelul de stanca. Iar ceva mai sus, la peste 120 m altitudine gasim aici arbori tisa, monument al naturii.

Atractii turistice la Cazanele Dunarii

In aceasta zona de tara exista numeroase atractii turistice, unele naturale si altele create de mana omului.

Pestera Ponicova se incadreaza in prima categorie, fiind cea mai mare pestera din arealul Cazanele Dunarii. Este usor accesibila din trei parti si are un grad mediu de dificultate. Cu toate acestea, celor ce vor sa intre aici li se recomanda sa poarte echipament adecvat de protectie.

Chipul lui Decebal sculptat in stanca, desi la prima vedere pare vechi de cand lumea, este o lucrare finalizata cu abia 10 ani in urma. Initiativa acestei constructii i-a apartinut istoricului si omului de afaceri Constantin Dragan iar sculptura este asezata intre Eselnita si Dubova la doar 18 km de Orsova. De remarcat ca opera de arta este inalta de 55 de metri ceea ce o face mai inalta cu 8 metri decat statuia Mantuitorului din Rio si cu doar 6 metri mai mica decat faimoasa Statuie a Libertatii.

Cetatea Trikule din care azi se mai vad doar doua turnuri in ruina, reprezinta o importanta parte din istoria zonei. Aceasta reduta a fost cladita aici pentru a opri navala otomana catre Vest, fiind un punct strategic pe culoarul Dunarii. Din pacate situl istoric nu mai este azi accesibil deoarece in anii comunismului zona a fost inundata pentru a putea fi amenajat lacul de acumulare de la Portile de Fier 1. Totusi, chiar si asa, Cetatea Trikule ramane un obiectiv interesant pentru turistii de la Cazanele Dunarii.

Tabula Traiana este poate cel mai vechi monument de la Cazanele Dunarii, o placa pusa din ordinul imparatului Traian alaturi de alte noua care sa marcheze victoriile romanilor in Dacia si actiunile lor de aici.

Pe malul sarbesc, in apropiere de Cazanele Mici, se gaseste de aproximativ 2.000 de ani o placa memoriala antica numita Tabula Traiana. Pe malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protectie. Tabula este fixata in piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer.

Figurinele si ornamentele sunt sculptate in relief, iar scrisul este cioplit in piatra. In traducere, textul Tabulei suna astfel: „Imparatul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem investit cu puterea de tribun a IV-a oara, parinte al patriei, consul a III a oara, spargand muntii a durat drum de-a lungul fluviului“.

Zece tabule au fost daltuite in defileu, doar Tabula Traiana se mai conserva si astazi. Patru astfel de tabule se pastreaza in desene si stampe din sec. al XVIII-lea si al XIX-lea, iar restul au fost distruse. Tabula Traiana de la Cazanele Dunarii are o lungime de 4 metri si 1,75 metri inaltime.

Trasee turistice Cazanele Dunarii

Traseul Ciucaru Mare 1

Acces direct din DN 57, din centrul localitatii Dubova, la cca. 100 m de sediul Primariei Dubova pe sensul de mers spre localitatea Svinita. ;lungime traseu aprox. 5 km, timp mediu de parcurs cca. 21/2 ore.
Este marcat cu un triunghi echilateral galben pe fond alb, pe arborii din imediata apropiere a potecii .Pe parcursul traseului intalnim patru puncte de belvedere care iti incanta ochiul si-ti bucura sufletul , sunt locurile de unde poti admira Cazanele Mari si Veliki Strbac, de pe partea sarbeasca a Dunarii.

Traseul Ciucaru Mare 2

Acces de pe drumul national DN57, la iesire din localitatea Dubova spre Moldova Noua , aproximativ 2 km distanta de la primaria Dubova, prin locul numit de localnici “poiana popii”. Lungimea traseului aproximativ 1,6 km, timp mediu de parcurs cca 1ora , maxim 2 ore ambele variante.

Este marcat cu un triunghi echilateral albastru cu margine alba ,pe arbori si pe pietre din imediata apropiere a potecii. Traseul ecoturistic urmeaza poteci de munte, care parcurg paduri de stejar, de fag si pajisti. Punctele de belvedere, nu putine la numar, sunt locurile de unde poti admira Cazanele Mari si Veliki Strbac, de pe partea sarbeasca a Dunarii.

Dupa 10-15 minute, traseul ecoturistic se bifurca, o poteca serpuind spre platoul Cazanelor Mari, iar o alta poteca te duce direct la nivelul Dunarii.

Traseul Ciucaru Mic

Acces de pe drumul national DN57, la intrarea in golful Dubova dinspre Orsova, pe partea dreapta, in imediata apropiere a parcarii auto;lungimea traseului aproximativ 3 km, timp mediu de parcurs cca 2 ore. Este marcat cu un triunghi echilateral rosu cu margine alba, pe arbori si pe pietre din imediata apropiere a potecii .

Traseul ecoturistic urmeaza poteci de munte . Punctele de belvedere, nu putine la numar, sunt locurile de unde poti admira Cazanele Mici si Mali Strbac, de pe partea sarbeasca a Dunarii.
Traseele au un grad mediu de dificultate. Efort fizic moderat care nu necesita pregatire fizica speciala.

Echipament necesar : imbracaminte lejera, usoara, ( de preferat pantalon lung, pentru ca se strabat palcuri de arbusti ), palarie sau sapca pentru soare si incaltaminte adecvata pentru munte ( talpa cu mare aderenta ), bidon cu apa.

Incursiune in Pestera Ponicova

Pestera de la Gura Ponicovei este cea mai spectaculoasa si mai mare pestera din Clisura Dunarii – galeriile sale insumand 1660 m. Accesul in pestera se face de pe uscat, din DN57 la cca. 1 km de Primaria Dubova spre Moldova Noua, pe valea Ponicovei , parcurgand un chei de cca.500 m pana la gura pesterii, unde se coboara pana la nivelul galeriei active. Galeriile pesterii sunt dispuse pe mai multe nivele, cele inferioare fiind active.

Dintre galeriile fosile cea mai spectaculoasa este galeria Concretionara cu Sala Coloanelor. Timpul mediu de vizitare a pesterii este de cca. doua ore, prezinta un grad mediu de dificultate, nu necesita efort fizic deosebit, este nevoie de lanterna ( o sursa de lumina la 2-3 pers. ), nu este amenajata.

Traseul Ecoturistic Trescovat

Acces de pe DN57, la 6 km de localitatea Svinita , in dreptul popasului Stariste. Lungimea traseului cca.10 km , timp mediu de parcurs : aprox. 6 ore. Este marcat cu un triunghi echilateral rosu pe fond alb. Obiectivul de referinta al traseului il constitue nekul vulcanic Trescovat.

Traseul serpuieste prin paduri de cer, garnita, fag, iar pajistile cu iarba iti incanta privirile prin coloritul viu si te invita sa poposesti in aceste locuri de basm. Muntele Trescovat este impresionant datorita rocilor vulcanice , palcurilor de pin negru de Banat si a enclavelor de sibliacuri ( liliac , carpinita , mojdrean , scumpie ).

De aici , privelistea se deschide spre vest pana la Ravensca , un sat de cehi ,iar in aval , pe malul drept al Dunarii , se vede Greabenul sarbesc.
Tinand cont de gradul de dificultate mai ridicat este indicat a fi insotiti de un ghid local.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.