Castelul Bran – Ghid turistic complet
Castelul Bran este unul dintre cele mai cunoscute monumente din Romania. Asociat cu Dracula si cu Vlad Tepes, castelul a devenit dupa Revolutie un punct de atractie pentru turistii din intreaga lume, veniti aici nu neaparat pentru relevanta istorica sau pentru frumusetea locurilor cat pentru a incerca sa descopere cateva dintre secretele contelui vampir.
Deloc surprinzator, istoria nu confirma catusi de putin scrierile lui Bram Stocker, cel ce a dat viata personajului Dracula. Vlad Tepes nu a locuit niciodata in Castelul Bran. In schimb, Branul a fost ridicat intre anii 1211 si (aproximativ) 1377 la ordinele coroanei ungare, de proiect ocupandu-se doi arhitecti cunoscuti ai vremii: Johaness Schultz si Karel Liman.
Secole la rand, Castelul Bran a prosperat sau a decazut in functie de posesorii sai, iar dupa ce in secolul XIII a intrat sub jurisdictia cetatii Alba Iulia, a fost nevoie de aproape 100 de ani pentru ca cetatea sa se intoarca sub conducerea Scaunului Brasovului care a preluat-o in secolul XIV. Iar din acel moment a inceput o perioada de restaurari si fortificari facute tot sub patronajul Coroanei Ungare.
Castelul Bran, un dar de pret
In anul 1920, Castelul Bran este oferit Reginei Maria a Romaniei ca dar pentru sprijinul acordat de aceasta la infaptuirea Unirii de la 1918, moment ce a schimbat pentru totdeauna soarta natiunii romane.
In perioada regimului comunist, Castelul Bran se transforma in muzeu, aici fiind adapostite exponate unice, multe dintre ele fiind foste proprietati ale Coroanei Romaniei. Astfel, pe patru etaje, serpuind prin diverse coridoare si camere, turistii puteau admira pagini din istoria mai veche sau mai noua a castelului.
Daca ajungeti la Castelul Bran, ar fi pacat sa plecati fara sa treceti pe la Capela Inima Reginei Maria. Aceasta este o copie aproape fidela a capelei Stella Maris de la Balcic, acolo unde a si fost depusa inima Reginei Maria intr-o caseta de argint, dupa moartea suveranei.
Insa dupa ce Cadrilaterul a fost retrocedat Bulgariei, inima Reginei a ajuns la Castelul Bran, fiind mai apoi mutata in aceasta capela unde a stat pana a fost dusa la Muzeul de Istorie din Bucuresti, unde se afla si azi.
Din pacate, dupa ce in 2000, arhiducele Dominic de Habsburgh si surorile sale au revendicat Castelul Bran, acesta a fost retrocedat in 2006, Statul roman pastrand inca trei ani in administrare muzeul de aici. Insa odata ce acest termen a fost depasit, nu s-a putut ajunge la o intelegere similara celei pe care Romania o are cu Regele Mihai pentru Castelul Peles. Prin urmare, toate exponatele din castel au fost mutate in cladirea Vamei Medievale iar Dominic de Habsburg si-a adus altele provenite din colectia sa personala. De atunci si pana azi, numarul de turisti veniti aici a crescut insa promovarea castelului ca loc de origine al lui Dracula a facut ca importanta sa istorica sa fie lasata in plan secund.
Daca doriti sa vizitati Castelul Bran o puteti face in fiecare zi de marti pana duminica de la orele 09.00 la 19.00 iar luni de la 12.00 la 19.00. Pentru un bilet se platesc 12 lei dar exista si o varianta redusa cu 50% pentru studenti si elevi. In plus, daca veti dori sa filmati sau sa fotografiati, va trebui sa mai platiti o taxa suplimentara.