Modern technology gives us many things.

Budapesta

0

Budapesta, capitala Ungariei, considerată cea mai frumoasă capitală dunăreană, se află la o distanţă de doar trei ore şi jumătate de mers cu maşina sau cu autocarul din vestul României şi este una dintre cele mai îndemână escapade de weekend.

Budapesta este supranumită “Oraşul Băilor”. A primit acest titlu în 1930, deoarece este capitala cu cele mai multe izvoare cu apă termală din lume. În adâncurile oraşului se află mai mult de o sută de izvoare cu apă termală sau cu efect curativ, deasupra cărora s-au construit 50 de băi. Unele sunt băi turceşti conservate în forma lor originală, altele au luat forma unor ştranduri în aer liber sau spa-uri elegante, dar există şi hoteluri balneare sau wellness construite în jurul izvoarelor tămăduitoare.

Budapesta numără două milioane de locuitori şi s-a născut în anul 1872 prin unirea celor trei oraşe: Buda, Pesta şi Obuda. O excursie de minim două zile la Budapesta este o escapadă într-un oraş maiestuos, cu locuri de o frumuseţe ce uneori îţi taie respiraţia. Un asemenea loc este panorama pe care poţi să o ai de pe Citadelă: oraşul feeric luminat şi Dunărea, care desparte munţii pe care este aşezată Buda de câmpia pe care este aşezată Pesta. Se spune că, pentru îndrăgostiţi, fluviul este întotdeauna albastru. Dacă doriţi să vă convingeţi de acest lucru, trebuie să vă plimbaţi măcar o data pe unul din podurile de peste Dunăre. Iar acest lucru nu este deloc greu, având în vedere că Buda şi Pesta sunt legate de şapte poduri, unul mai frumos decât altul.

O privelişte superbă puteţi avea şi de pe Dunăre: numeroase vaporaşe organizează croaziere pe Dunăre (pentru aproximativ 10 euro) – o experienţă aproape obligatorie, pentru că perspectiva asupra oraşului este specială, iar la lăsarea serii podurile exceptional luminate pe sub care vaporaşul trece lin vă vor oferi amintiri unice.

Spuneam că Budapesta este o capitală cu o arhitectură de o frumuseţe aparte. Oraşul şi-a căpătat aspectul actual încă din anii 1890 când, la aniversarea a 1000 de ani de la descălecarea maghiarilor, au fost construite, printre altele, Monumentul Mileniului (Piaţa Eroilor), Parcul Central (Varosliget), aleea care duce spre Operă, dar şi primul metrou de pe continent, care leagă centrul de Parcul Central. Merită să faceţi o plimbare pe jos, ca să puteţi aprecia mai bine arhitectura Budapestei. Veţi vedea mărturii arhitectonice ale stilului art nouveau, cu elemente specific maghiare, dintre care cea mai renumită este clădirea Muzeului Artei Decorative Aplicate, opera lui Odon Lechner.

Un alt obiectiv turistic de neratat este Grădina Botanică şi Zoologică, deschisă în anul 1866, printre primele din lume, conţinând şi clădiri ce reprezintă o combinaţie a stilului art nouveau maghiar, romantismului şi elementelor orientale.

De o deosebită frumuseţe este cădirea Parlamentului, poate cea mai impresionantă construcţie din capitala Ungariei, atât pe exterior, cât şi pe interior: săli splendide poleite în aur ce adăpostesc, printre altele, bijuteriile coroanei maghiare dar şi coroana regelui Ştefan.

Basilica Sfântul Ştefan este cea mai mare şi mai impresionantă catedrală a Budapestei, ea adăpostind şi mâna celui mai important sfânt al maghiarilor. Dacă urcaţi în cupola Basilicii, priveliştea este copleşitoare: de la această înălţime se vede cel mai bine că, pe malul opus al Dunării, cartierul cetăţii de la Buda este, de fapt, un oraş într-un oraş. Dacă pornim la drum să-l descoperim, vom vedea ruinele centrului regal din secolele XIV – XV şi părţi ale mai multor case ce datează încă din evul mediu. În palat se află Muzeul Istoriei din Budapesta, Galeria Naţională Maghiară şi Biblioteca Szecheny. Sub Cetate se află o reţea de peşteri în care trăiau, acum o jumătate de million de ani, oameni ai comunei primitive. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, aici a fost amenajat un spital cu 200 de paturi şi un adăpost antiaerian care s-au păstrat în forma lor originală.

Frumosul Bastion al Pescarilor cu cele şapte turnuri parcă din poveşti, Muzeul de Marţipan, Labirintul sau Biserica Mathias Rex sunt doar câteva dintre minunăţiile aflate pe dealul Budei, locuri ce trebuie vizitate obligatoriu într-o excursie la Budapesta. Într-un cuvânt, un oraş de care nu te poţi plictisi, ori de câte ori l-ai străbate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.