Atractii si obiective turistice in Provence
Provence este paradisul francez situat intre munte si mare, o regiune care te rasplateste cu un stil de viata tihnit, vinuri bune si cu privelisti uluitoare. Provence este o destinatie turistica ce nu mai are nevoie de nici o descriere sau prezentare, este fara doar si poate o regiune plina de romantism si una dintre cele mai vibrante opere de arta daruita francezilor si lumii intregi de catre natura.
Totul in jurul tau are alte culori atunci cand esti in Provence – cati dintre voi, atunci cand auziti de Provence, nu va ganditi la violetul purpuriu al campurilor interminabile de lavanda, la macii rosii, la galbenul florii soarelui, la domeniile de maslini sau sau chiar la culorile intense ale tesaturilor traditionale provencale?
Fiecare loc din Provence poarta amprenta timpului – de la cladirile istorice romane, bizantine, medievale si renascentiste, pana la farmecul boem al plajelor idilice de pe Coasta de Azur. Nu e de mirare de ce regiunea a atras pictori celebri precum Cézanne, Matisse, Chagall, Picasso, Vasareli sau Léger, artisti ce au reusit sa imortalizeze cel mai bine in operele lor ce inseamna Provence.
„Art de vivre” este un stil de viata ce isi are propriile caracteristici in Provence. Clima insorita, stilul de viata tihnit, peisajele rustice, mirosul imbietor al campurilor pline cu lavanda, toate te indeamna la relaxare. Fiecare oras din Provence ofera ceva diferit turistilor veniti din toate colturile lumii, de la relaxare la cele mai delicioase preparate ale bucatariei mediteraneene pe baza de ulei de masline, legume si plante aromatice, ce se transforma in specialitati culinare precum pistou – busuioc si sos de usturoi, bouillabaisse – o mancare de peste foarte aromata, fougasse – o paine impletita foarte moale, pissaladière – o tarta de pizza cu ceapa caramelizata, hamsii si masline negre.
Articolul nostru de astazi se doreste a fi ghidul vostru de calatorie pentru cele mai frumoase, incantatoare si mai pline de farmec orase din Provence adunate in Top 10 obiective turistice Provence.
1. Aix-en-Provence
Aix-en-Provence gazduieste nu mai putin de 150.000 de locuitori, ceea ce il face sa fie una dintre cele mai mari asezari din zona, insa aceasta nu inseamna ca isi pierde din farmecul tipic provencal.
Ce puteti face in Aix-en-Provence? Aveti la dispozitie o multime de restaurante si baruri care va stau la dispozitie pana tarziu in noapte dar si obiective turistice de interes: biserici, muzee sau cladiri istorice care asteapta sa le descoperiti.
Inima orasului Aix-en-Provence este Cours Mirabeau – un bulevard larg, cu cafenele in aer liber, pline de viata in zilele insorite. Alte locuri pe care le puteti trece si voi pe lista „must see” includ Catedrala Saint-Sauveur cu un amestec de stiluri arhitecturale sau Muzeul Granet, ce contine operele lui Ingres, Rembrandt, Rubens, Cézanne, Monet si Picasso.
Multi turisti viziteaza Aix-en-Provence ciar si numai pentru a experimenta atmosfera din pietele traditionale provencale; printre cele mai renumite piete ale orasului se numara La Place de la Mairie, o piata foarte populara de flori, pe care o veti regasi in multe brosuri turistice, in timp ce pietele de fructe si legume le veti gasi la Place des Prêcheurs si Place de la Madeleine. Una dintre cele mai bune piete de fructe, legume si gourmet-uri de Provence este piata traditionala a fermierului pe care o veti gasi in Place Richelme.
Calatoria culinara nu se incheie aici – Aix-en-Provence este renumita pentru bucataria cu produse culinare artizanale de specialitate, asa cum sunt Calissons d’Aix – bomboane de migdale, dar si a fineturilor culinare rasplatite cu stele Michelin, asa cum este cazul restaurantului L’Esprit de la Violette sau legendara Brasserie Les Deux Garçons, acolo unde celebritati precum Picasso, Camus, Jean-Paul Sartre si Edith Piaf erau clienti familiari locului.
2. Avignon
Nici un top al celor mai frumoase orase din Provence nu ar fi complet fara a include orasul Avignon, centrul cultural al regiunii. Periplul turistic nu-l puteti incepe decat cu Palais de Papa, inclus in patrimoniul UNESCO, ce a fost construit la inceputul secolului al XIV-lea, atunci cand biserica catolica si-a mutat curtea papala de la Roma la Avignon. Cladirea tip cetate este cea mai mare structura gotica din lume, al carui exterior impresioneaza prin fortificatii si turnurile sale de aparare iar interiorul extravagant demonstreaza inca o data, daca mai este nevoie, stilul de viata opulent al celor noua papi care au locuit aici intre anii 1309 si 1403. Sala de banchete Grand Tinel a fost odata scena celor mai mari evenimente festive ale acelor timpuri. Tot aici puteti admira frescele cu temele biblice din Capelele private, opera pictorului italian Matteo Giovannetti.
Pe langa cunoscutul Palais de Papa, orasul Avignon va indeamna sa-i descoperiti minunatele obiective turistice; de aceea, pentru cei care sunt amatori arta, Musée du Petit Palais, este o oprire obligatorie. Veti gasi aici lucrari ale marilor maestri din Italia, asa cum sunt Giovanni Bellini, Sandro Botticelli si Vittore Carpaccio, cea mai apreciata lucrare fiind lucrarea lui Botticelli – La Vierge et l’Enfant.
Pe langa toate acestea, Avignon se mandreste cu doua edificii de cult extrem de apreciate de catre vizitatori: Catedrala Notre-Dame-des-Doms ce dateaza din secolul al XII-lea si Eglise Saint-Didie, de provenienta romanica. In plus, pentru instantanee impresionante asupra orasului, Podul Saint Bénézet (Pont d’Avignon), este alegerea perfecta.
In zona rurala, la doar 20 de kilometri de Avignon, puteti vizita Châteauneuf-du-Pape, un sat medieval unde papii din Avignon aveau resedintele de vara.
3. Arles
Orasul Arles are o mostenire istorica si culturala uimitoare – orasul a fost construit pe o veche asezare greceasca reusind sa devina apoi o colonie romana importanta, in anul 46 i.Hr. Veti fi impresionati de cladirile antice bine conservate, ce includ Amfiteatrul Roman, Alyscamps (necropola din epoca gallo-romana), Teatrul Roman sau Forumul si Baile lui Constantin. Iubitorii de arta au ocazia de a urmarii pasii pictorului Vincent van Gogh intr-un intinerariu fascinant, in locatii precum Café de la Gare sau Café du Forum, iubitorii de istorie vor fi incantati de Eglise Saint-Trophime, o biserica romana din secolul al XII-lea, inclusa in patrimoniul UNESCO, unde pelerinii se opreau pe drumul medieval „Calea Sfantului Iacov” spre Santiago de Compostela, din nordul Spaniei, iar turistii in general se vor lasa fermecati de tot ceea ce ii inconjoara in Arles.
Arles este locul potrivit pentru a descoperi cultura si atmosfera traditionala provencala, pe care o regasim in pietele publice, pe strazi sau la terasele cafenelelor in aer liber. Fête des Gardians este o sarbatoare are loc anual pe data 1 mai si unde veti putea admira dansuri autentice, parade de calarie si lupte cu tauri in Amfiteatru.
4. Gordes
Gordes este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Franta, situat in Parcul Natural de la Luberon si inclus in patrimoniul UNESCO. Datorita asezarii sale precum si datorita arhitecturii splendide, Gordes abunda de farmeculul unui sat medieval provencal cu strazi pietruite si case de piatra construite pana in varful muntelui.
Arhitectura din Gordes culmineaza cu Château de Gordes, ridicat in secolul al XVI-lea, un castel fortificat, cu ziduri mari care poate fi vizitat de catre turistii ajunsi aici.
Satul Gordes a gazduit mai multi pictori celebri, printre acestia numarandu-se André Lhote, Marc Chagall, Jean Deyrolle, Victor Vasarely si Pol Mara. Chiar langa Castel puteti face o oprire la Muzeul Pol Mara care prezinta capodoperele pictorului flamand, apoi puteti servi pranzul la unul din restaurantele din zona.
Gordes este situat la 40 de km de Avignon si la 17 km de Cavallon. Daca faceti o ocolire din Gordes, la doar 5 km veti gasi Abbaye de Sénanque, o manastire ce dateaza din secolul al XII-lea, construita in stil romantic, considerata una dintre cele mai interesante manastiri din Franta, in special datorita arhiecturii sale armonioase ce reflecta conceptele cisterciene (un ordin calugaresc catolic) de izolare, simplitate si spiritualitate. Aveti posibilitatea de a vizita manastirea atat pe cont propriu, pastrand linistea, desigur, sau prin intermediul unui tur cu ghid.
Luati in considerare ca Abbaye de Sénanque este o manastire functionala – tocmai de aceea va trebui sa respectati anumite reguli de vizitare si sa participati la rugaciune in anumite ore!
5. Uzès
Cunoscut drept Primul Ducat al Frantei, Uzès este un oras plin de istorie si de dragoste. Inca mai are un duce, care locuieste intr-un castel impunator din centrul orasului, flancat de locuinte medievale, strazi pietruite, gradini infloritoare, langa care se inalta renumitul Tour Fenestrelle.
Un alt obiectiv turistic pe care il puteti vizita aici este Pont du Gard, un imens apeduct roman construit acum doua mii de ani. Apeductul impresioneaza atat prin marime, cat si prin tehnica realizarii, uimitoare pentru acele vremuri.
6. Les Baux de Provence
Les Baux de Provence este situat in inima Muntilor Alpilles, chiar in varf, oferind astfel vederi spectaculoase. Este inclus in toate topurile si ghidurile de turism ca unul dintre cel mai frumoase sate din Franta, ca urmare este vizitat anual de nu mai putin de 1,5 milioane de turisti din intreaga lume.
Cu ce va asteapta Le Baux de Provence? Va asteapta cu incantatoare cladiri construite din piatra si pastrate sute de ani in cea mai buna stare, va asteapta cu cafenele fermecatoare unde va pueti trage sufletul dupa ce parcurgeti pe jos drumul pana aici si va mai asteapta si cu buticuri cochete si galerii de arta.
Va puteti incepe periplul turistic cu Château des Baux si Place Saint-Vincent ce ofera panorame impresionante si continuati apoi cu Eglise Saint-Vincent, o biserica romana ce dateaza din secolul al XII-lea, cu vitralii moderne create de Max Ingrand.
Alte atractii notabile pe care va recomandam sa le bifati includ Musée des Santons – ce adaposteste o colectie de figurine de Craciun, Musée Yves Brayer si Hôtel de Manville – un conac renascentist ce serveste drept sediu al Primariei.
Cei care vor sa innopteze aici au la dispozitie unul dintre cele mai bune hoteluri de lux – Hotelul Baumanière Les Baux de Provence, de cinci stele, care este amplasat la poalele satului Les Baux-de-Provence din Vallon de la Fontaine. Aceasta proprietate face parte din lantul Relais & Châteaux si este renumit pentru restaurantul sau, detinator a doua stele Michelin, L’Oustau de Baumanière.
Tot aici gasiti si un restaurant mai casual, La Cabro d’Or, care servește preparate inovatoare din bucataria provençala, bazate pe ingrediente locale proaspete.
7. Saint-Rémy-de-Provence
Satul Saint-Rémy-de-Provence este o destinatie obligatorie pentru iubitorii de arta si istorie. Situat la poalele muntilor Alpilles, Saint-Rémy-de-Provence a devenit sursa de inspiratie pentru Vincent van Gogh, cel care a petrecut un an aici, la azilul din sat (intr-o veche manastire romana), intre anii 1889 – 1890. Aici puteti vizita camera in care si-a petrecut un an din viata artistul si puteti vedea reproduceri ale operelor pe care le-a creat inspirat de Provence – „Noaptea instelata” sau „Lan de grau cu corbi„.
Ajutati de un ghid, veti avea la dispozitie optiunea de a parcurge un traseu al cladirilor sau locurilor unde artistul si-a pus amprenta. Si, daca tot sunteti in Saint-Rémy-de-Provence, puteti vizita locul in care s-a nascut si a trait Nostradamus, celebrul autor al catrenelor pe care inca ne chinuim sa le interpretam si le oferim un alt inteles de la un eveniment important la altul.
Satul traditional provencal nu poate fi complet fara binecunoscutele sale piete in aer liber, asa cum este Grand Marché Provençal sau Place de la République, locurile in care va puteti amesteca printre localnici si puteti degusta din preparatele tipic provencale. Rataciti apoi pe strazile pietruite din centrul vechi si admirati cladirile vechi de secole. In plus pentru iubitorii de istorie va recomandam sa faceti o vizita la ruinele arheologice de la Glanum, al carui Arc de triumf dateaza din secolul I i.Hr, fiindu-i inchinat lui Iulius Cezar.
Nu puteti parasi Saint-Rémy-de-Provence fara a degusta specialitatile regionale. Daca sunteti amatori de clatite, inghetata sau macarons, La Roma (33 Boulevard Marceau) este locul potrivit, in schimb pentru iubitorii de ciocolata vizitati Chocolaterie Joel Durand (3 Boulevard Victor Hugo), un magazin de ciocolată de lux care ofera bomboane de ciocolata in arome delicate care va vor impresiona simturile.
Saint-Rémy-de-Provence se afla la aproximativ 25 de km nord de Arles si la 20 de km sud de Avignon, ceea ce face ca orasul sa fie considerat inima Provence-ului. Mai mult decat atat, pentru aceea dintre voi care isi doresc un refugiu rural pentru cateva zile, Le Mas de l’Ange, o ferma construita din piatra ce dateaza din secolul al XVII-lea, renovata in stilul provencal, cu un decor inconfundabil; aceasta isi ofera camerele pentru inchiriere si poate fi o optiune excelenta de cazare.
8. Roussillon
Roussillon este un „must see” al regiunii Provence, considerat unul dintre cele mai impresionante sate din Franta. Si nu e de mirare. Acesta este situat intr-o zona privilegiata, pe unul dintre dealurile Parcului Natural Luberon, la poalele muntelui Monts de Vaucluse, intr-un peisaj idilic si in inima caruia se afla cele mai mari zacaminte de pigment de ocru din lume. Peisajele sale idilice, asa cu era de asteptat, au atras de-a lungul vremii artisti consacrati, ceea ce a condus la la o impresionanta scena artistica regasita intr-o serie de galerii de arta. Jean Cocteau, Carzou, Buffet sau Ambrogiani sunt doar cativa dintre artistii care au lasat o mica amprenta asupra a ceea ce inseamna cultura localitatii Roussillon.
Daca va doriti sa vizitati centrul din Roussillon, o puteti face platind o taxa de intrare de 2,5 euro/persoana; apoi aveti la dispozitie doua intinerarii, unul de o jumatate de ora, altul de o ora. Asadar, lasati-va purtati in labirintul stradutelor din Roussillon, intr-o atmosfera tipic provencala si admirati fatadele cladirilor, cu nuante ce variaza de la galben deschis la rosu inchis. Continuati-va periplul pana in varful castrului si veti fi rasplatiti cu o vedere absolut splendida.
In Rousillon puteti face si o vizita la unul dintre atelierele de fabricare a pigmentului de ocru.
9. Insula Porquerolles
Insula Porquerolles este situata in largul coastei Toulon, ramanad una dintre destinatiile turistice neafectate de industria turistica, insa ce are foarte multe de oferit. Cum este posibil acest lucru? Locuitorii din Porquerolles au refuzat din start ideea „emanciparii” insulei, aceea de a construi poduri sau drumuri care sa faciliteze exodul turistilor inspre insula. Au preferat sa pastreze neatins farmecul natural al ecosistemului, fara a interveni foarte mult. De aceea, astazi Porquerolles este o adevarata oaza de liniste, acolo unde natura inca domina si unde peisajele urbane inca nu au intinat-o.
Lasand la o parte plajele minunate de care dispune insula, La Courtade – destinata surferilor sau Aiguade – pentru cei care prefera intimitate, Porquerolles va ofera o serie de activitati perfecte de relaxare. Asadar, va puteti plimba cu bicicleta, o activitate ce va permite sa descoperiti multe dintre atractiile insulei, puteti sa faceti snorkeling, puteti sa degustati preparaltele locale si sa serviti un aperitiv local denumit perroquet (cockteil aromatizat cu sirop de menta si suc de rosii) chiar pe terasa clubului de yachting L’Escale, de unde puteti inchiria o barca cu vele sau chiar un mic yacht.
Va recomandam sa savurati o cafea la bistroul Le Café Porquerolles in timp ce admirati privelistea, iar daca vi s-a facut foame, sa incercati preparatele locale – bouillabaisse, supa de peste, tartine cu ton, sardine la gratar sau peste in verdeturi. O priveliste deosebita si un menu excelent le gasiti la restaurantul Pescatore, aflat chiar in port.
Legendele spun ca aici piratii si-ar fi ascuns de-a lungul timpului multe din comorile furate; asadar, nu va ramane decat sa descoperiti singuri daca legendele au vreun sambure de adevar.
Descopera si tu atmosfera provencala din Porquerolles!
10. Grasse
Intr-un peisaj idilic descoperim orasul Grasse, cel care nu putea lipsi din topul nostru de astazi. Grasse nu este un oras oarecare, ci chiar capitala parfumului, recunoscuta inca din secolul al XVII-lea si locul in care poti invata cel mai bine cate ceva despre istoria parfumului chiar de la cei mai cunoscuti producatori locali, asa cum sunt Fragonard, Galimard sau Molinard. Ghizii iti vor povesti cate putin din tainele industriei parfumului, de la materiile prime folosite pana la fabricarea parfumul in sine, intr-unul din tururile pe care le poti alege.
Industria de parfumuri si cea de produse alimentare din Grasse reprezintă doua treimi din productia franceza totala, cu 2700 de angajati, generand o cifra de afaceri de 600 de milioane de euro anual. Impresionant, nu-i asa?
Orasul vechi din Gasse este accesibil doar pietonilor, deoarece strazile sunt prea inguste pentru masini. Acesta este si unul dintre motivele pentru care acesta si-a pastrat farmecul medieval.
In lista obiectivelor turistice de vazut in Grasse putem aminti Villa-Musée Jean-Honoré Fragonard pe care o veti gasi la adresa 23 Boulevard Fragonard si Jardin de la Princesse Pauline, o oaza verde, un loc al relaxarii, ce ofera privelisti impresionante asupra orasului Grasse.
Provence este mai mult decat un loc, este un „art de vivre„, iar fiecare oras, fiecare cladire sau fiecare peisaj isi are propria sa poveste desprinsa parca din tablourile marilor pictori, ce au realizat adevarate capodopere aici, inspirati fiind de tot ce inseamna Provence.
Daca va doriti si voi sa simtiti mirosul imbietor al campurilor de lavanda sau sa admirati peisajele rustice ce te indeamna la relaxare, alegeti PROVENCE ca destinatie pentru urmatoarea vacanta.
Pana data viitoare,
ZBOR LIN!